Delikatny pasztet będzie świetnym daniem np. na śniadanie w pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia lub na Śniadanie Wielkanocne. Możecie podać go z klasyczną ćwikłą lub np. sosem żurawinowym z odrobiną chrzanu.
Składniki:
- około 1 kg mięsa cielęcego (możecie wykorzystać karkówkę, górkę lub inne kawałki mięsa)
- około 1 kg udźca indyczego (uwaga, filet z indyka będzie zbyt suchy!)
- 2 cebule
- około 2 łyżek oleju rzepakowego
- 1 czerstwa bułka
- 1 jajko
- 2 listki laurowe
- sól i świeżo mielony pieprz
- kieliszek jakiegoś mocnego alkoholu (brandy, koniaku lub np. wódki)
Przygotowanie:
1. W dużym garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso, pokrojone na mniejsze kawałki (nie zbyt małe, by za szybko nie wyschły), dodajemy cebulę, pokrojoną w ćwiartki i liście laurowe i dusimy wszystko pod przykryciem, aż mięso zmięknie. Od czasu do czasu obracamy, by smażyło się równomiernie. W pewnym momencie prawdopodobnie będziecie musieli je podlać odrobiną wody.
2. Gdy mięso zmięknie wrzucamy do garnka czerstwą bułkę i czekamy aż nasiąknie.
3. Przestudzone mięso, razem z bułką i cebulą blendujemy lub przeciskamy przez maszynkę do mięsa. Doprawiamy obficie solą i pieprzem oraz wybranym alkoholem. Na koniec do mięsa dodajemy jajko.
4. Masę przekładamy do keksówek wyłożonych folią aluminiową lub papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C bez termoobiegu.
5. Pieczemy około 20 - 30 minut.
Pasztet podajemy schłodzony do temperatury pokojowej.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz