Te babeczki są dla wszystkich, którzy lubią naprawdę słodkie desery. Jak dla mnie okazały się zbyt słodkie, ale gdy zaniosłam je do biura zniknęły w mgnieniu oka.
Jakie składniki? Pamiętajcie, by wszystkie były w temperaturze pokojowej!
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 50 g masła
- 60 ml mleka
- 3 łyżki płynnego miodu
- 1 jajko
- skórka otarta z dużej, sparzonej wcześniej pomarańczy
+ do dekoracji: w moim przypadku masa marcepanowa z odrobiną zielonego barwnika spożywczego, ale równie dobrze możecie przygotować lukier (fajny będzie lukier pomarańczowy) lub polewę z gorzkiej czekolady
Jak przygotować?
1. Mikserem ucieramy masło z cukrem na jedwabistą, prawie białą masę. Wbijamy jajko i ciągle miksujemy.
2. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy.
3. Dolewamy mleko, miód, dodajemy skórkę pomarańczową, mieszamy.
4. Masę przekładamy do formy na muffiny wyłożonej papierowymi papilotkami i pieczemy babeczki 20 - 25 minut w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 180 st. C.
Upieczone babeczki przekładamy do całkowitego ostygnięcia, zanim zaczniemy je dekorować.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz