Budyń kojarzy mi się z przedszkolem, gdzie serwowany był niemal codziennie w ramach deseru. Pewnie nie miał w sobie ani grama świeżej wanilii, tylko produkt "waniliopodobny", ale w połączeniu ze słodkim sokiem wiśniowym smakował wyśmienicie i porywał dziecięce serca.
Dzisiaj budyń nie jest już tak popularny, ale przygotowany w domu, z prawdziwą wanilią, smakuje równie dobrze, może nawet lepiej niż kiedyś?
Składniki:
- 2 szklanki mleka
- 3,5 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (jak go zrobić, dowiesz się tutaj)
- ziarenka z połowy laski wanilii
- łyżka masła
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 żółtka
Przygotowanie:
W garnuszku zagotowujemy 1,5 szklanki mleka razem z cukrem waniliowym, ziarenkami wanilii i masłem.
1/2 szklanki mleka mieszamy z żółtkami i skrobią ziemniaczaną. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlewamy mleko z jajkami i energicznie mieszamy trzepaczką. Gotujemy jeszcze kilkadziesiąt sekund.
Gorący budyń przekładamy do szklaneczek/miseczek przepłukanych zimną wodą.
Budyń najlepiej smakuje na gorąco! Podajemy go z ulubionami owocami, sokiem owocowym (jak w przedszkolu) albo z owocami w syropie.
Smacznego!
szyszkin-ciągle-pichci ☺
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz