Przepisów na klasyczną szarlotkę znajdziecie w internecie tysiące. Wspaniały przepis na klasyczną domową szarlotkę znajdziecie także tutaj. Nie byłabym sobą, gdybymnie szukała nowych rozwiązań i nowych smaków. Tak jak rozmaryn świetnie komponuje się z ziemniakami czy z dynią,tak samo "lubi się" z jabłkami. Jeśli kiedykolwiek pomyślelibyście o takim połączeniu, pewnie widzielibyście danie wytrwane. A kuku, postanowiłam połaczyć jabłka z rozmarynem w deserze i szczerze wam powiem, że było warto. Może to nieskromne, ale czasem można "przykozaczyć". Niedługo święta, może zaskoczycie rodzinę i znajomych czymś tak nieoczywistym jak szarlotka z rozmarynem?
Potrzebujemy:
kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru pudru
- 180 g masła, zimnego
- 3 żółtka
- łyżka kwaśnej śmietany
- 3 - 4 gałązki świeżego rozmarynu (same listki)
nadzienie:
- 6 dużych jabłek, twardych i lekko winnych (w tym przepisie chodzi o to, by jabłka nie rozpadły się całkowicie, ja wykorzystałam ligole), pokrojonych w cienkie półplasterki
- pół szklanki cukru
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki cynamonu
- pół szklanki bułki tartej
- 2 - 3 gałązki świeżego rozmarynu
+ do podania: lody waniliowe albo kwaśna śmietana
Przygotowanie:
ciasto:
1. Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy do naczynia.
Listki rozmarynu bardzo drobno siekamy lub rozcieramy w moździerzu i
dodajemy do suchych składników.
2. Masło kroimy na małe kostki, dodajemy do mąki i ugniatamy szybko dłońmy, aż powstanie
kruszonka.
3. Dodajemy żółtka, kwaśną śmietanę i wyrabiamy szybko ciasto. Im szybciej, tym ciasto będzie bardziej kruche.
4. Od ciasta odkrajamy 1/3 części, formujemy obie części w dwie kule, owijamy folią spożywczą. Większą część wkładamy
do lodówki, a mniejszą do zamrażarki na 30 - 60 minut.
nadzienie:
1. Cukier mieszamy z bułką tartą i cynamonem. Skórkę z cytryny drobno siekamy z listkami rozmarynu. Tak samo jak w przypadku rozmarynu wykorzystanego do ciasta, możemygo utrzeć w moździerzu.
2. Po około 30 - 60 minutach wyciągamy ciasto z lodówki. Większy kawałek rozwałkowujemy i wykładamy nim formę, w której będziemypiec ciasto.
3. Jabłka układamy warstwami, jak najściślej. Każdą warstwę posypujemy mieszanką cukru i bułki tartej.
4. Na wierzch ścieramy ciasto wyciągnięte z zamrażarki na tarce o grubych oczkach.
5. Szarlotkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C bez termoobiegu przez 45 - 60 minut.
Szarlotkę możemy podawać na zimno, ale najlepiej smakuje na gorąco.
Smacznego ☺
szyszkin-ciagle-pichci
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz