sobota, 30 stycznia 2016

kisiel domowy




Ostatnio moja koleżanka, otwierając kisiel "sklepowy" w opcji ekspresowej, zapytała, czy zrobienie domowego kisielu jest skomplikowane. Jak zrobić kisiel - wspominkowy deser z dzieciństwa. Otóż. Przygotowanie domowego kisielu to sprawa tak prosta, że aż trudno mi znaleźć porównanie. Potrzebujemy owoców (świetnie sprawdzają się mrożone), odrobiny mąki ziemniaczanej, cukru lub innego słodkiego zamiennika i zimnej wody. Tylko tyle, by przyrządzić prosty, smaczny i niskokaloryczny deser. Na dodatek bez glutenu, którego ostatnio unikam.

Zaczynamy?

Składniki (dla 4 osób):
  • dwie szklanki owoców (o tej porze roku świetnie sprawdzają się mrożone wiśnie, truskawki, śliwki czy borówki - owoce warto wymieszać) 
  • dwie i pół szklanki zimnej wody 
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • cukier lub inny "słodzik", np. jak w moim przypadku miód (do smaku)

Uwaga! Podane składniki to wersja klasyczna. Ja lubię dodać do kisielu odrobinę cynamonu, wanilii lub  skórki cytrynowej. Warto zaszaleć.


Przygotowanie:

1. Owoce zalewamy dwoma szklankami wody. Doprowadzamy do wrzenia. Jeśli eksperymentujcie z dodatkami, teraz jest czas, by dodać to, na co akurat macie ochotę.

2. W międzyczasie w pozostałą połowę szklanki zimnej wody mieszamy z mąką ziemniaczaną. 

3. Gdy owoce się gotują, dosładzamy odpowiednio według uznania.

4. Na koniec wlewamy do owoców około połowę mieszanki wody z mąką. Mieszamy. Po kilku sekundach kisiel zacznie gęstnieć. Jeśli wolicie gęstszy, dolewacie jeszcze trochę mieszanki, mieszamy. Znajdźcie swoją konsystencję, taką jak lubicie najbardziej.


Gotowe!!! 

Smacznego powrotu do dzieciństwa!!!


PS. Wybaczcie, że ostatnio was zaniedbuję, mam sporo spraw, które muszę ogarnąć i sporo pracy. Postaram się poprawić!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...