Makaron z domowym sosem pomidorowym, z odrobiną czosnku, cebuli i garścią świeżej bazylii to jedno z moich ulubionych, ekspresowych, letnich dań. Gdy pojawiają się świeże i dojrzałe pomidory lima, przygotowuję sos właśnie z nich. Jednak, gdy jeszcze lub już ich nie ma, wykorzystuję pomidory z puszki. I wcale się tego nie wstydzę, bo wybieram pomidory włoskie, słodkie i dojrzałe, którym polskie, szczególnie zimowe pomidory bez smaku, nie dorównują "do pięt". Słyszałam ostatnio jakiegoś "znawcę", który wychwalał zalety świeżych pomidorów i ganił tych, którzy korzystają z pomidorów z puszki. Okej, letnie pomidory są fantastyczne, ale w zimie smakują jak shit. Albo gorzej.
Dzisiejszy makaron z moim ukochanym sosem z pomidorów wzbogaciłam o włoskie pulpety, więc nie zawiodą się ci, którzy bez mięsa nie wyobrażają sobie obiadu.
Składniki (dla 3 - 4 osób):
- ulubiony makaron (po około 70 g suchego makaronu na osobę)
pulpety:
- 600 g mielonej wołowiny dobrej jakości
- 1/2 cebuli, posiekanej w drobną kostkę
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 czubata łyżka świeżo startego parmezanu (lub grana padano czy peccorino romano)
- 1 czubata łyżka bułki tartej
- 1 nieduże jajko
- sól i świeżo mielony pieprz
- odrobina oleju rzepakowego do smażenia (1 - 2 łyżki)
sos:
- 1 duża cebula, posiekana w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów
- chlust białego wytrawnego wina (można pominąć, ale nie warto)
- sól i świeżo mielony pieprz
- szczypta suszonego chilli
- oliwa z oliwek
- garść liści świeżej bazylii, lekko posiekanej
Przygotowanie:
Pulpety:
1. Wszystkie składniki (oczywiście oprócz oleju) mieszamy i pozostawiamy na kilka minut. Mięso doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
2. Na dużej patelni (później przygotujemy w niej sos) rozgrzewamy olej. Formujemy pulpety i smażymy je z każdej ze stron po kilka minut, aż ładnie się zarumienią. Nie przejmujcie się, że będą jeszcze lekko surowe, "dojdą"w sosie i będą idealne.
3. Podsmażone pulpety wykładamy na talerz, a na patelni przygotowujemy sos.
Sos:
1. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy chwilę, na niewielkim ogniu, by cebula zbyt szybko się nie zarumieniła, i by zdążyła lekko zmięknąć.
2. Po chwili do cebuli wlewamy wino, czekamy minutę aż alkohol odparuje i dodajemy pomidory. Wszystko mieszamy, doprawiamy lekko solą, pieprzem i chilli (później, gdy sos zgęstnieje, doprawimy bardziej).
3. Do sosu przekładamy podsmażone pulpety, zwiększamy ogień i dusimy. Chodzi o to, by sos dość mocno bulgotał i gęstniał. Mieszamy co jakiś czas. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dolejcie odrobinę wody.
4. W międzyczasie gotujemy makaron al dente.
5. Gdy makaron będzie ugotowany doprawiamy dokładnie sos, dodajemy świeżą bazylię i gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz