czwartek, 4 sierpnia 2016

fish pie, zapiekanka rybna



Jak zrobić szybki obiad i się przy tym nie narobić? Niech jeszcze będzie to obiad zdrowy i pożywny, świetny zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Pewnie wielu z was, tak samo jak ja, zadaje sobie to pytanie dość często. Powiem wam teraz, jak przygotować pyszną zapiekankę rybną, odrobinę zmodyfikowaną wersję klasycznego angielskiego fish pie. Możecie zmienić ten przepis według własnej fantazji, możecie dodać odrobinę ryby wędzonej, albo kilka krewetek, zamiast cebuli dodać pokrojonego pora, a zamiast groszku, szpinak. Możliwości jest wiele, ja zrobiłam zapiekankę z tego, co znalazłam w lodówce, ale możecie poszaleć. Bo dlaczego nie?!


Czego potrzebujemy?
  • 600 g surowej ryby, wyfiletowanej, pokrojonej w kostkę ok. 1,5 x 1,5 cm (ja wykorzystałam filety z dorsza i sandacza)
  • 600 g ziemniaków
  • 2 średnie marchewki, pokrojone w drobną kostkę lub starte na tarce o grubych oczkach
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku
  • 100 g ostrego żółtego sera, np. cheddara 
  • 1/2 łyżki masła
  • około 100 ml gorącego mleka
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

1. Obrane i opłukane ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
2. W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wrzucamy do niego posiekaną cebulę, marchewki, groszek i kawałki ryby. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. 
3. Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C bez termoobiegu.
4. Rybę, marchewki, cebulę i groszek układamy równomiernie na dnie naczynia.
5. Ziemniaki odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Możemy je także utłuc. Powoli wlewamy do nich mleko i śmietanę i mieszamy. Tak przygotowane puree doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
6. Puree ziemniaczane układamy na warstwie rybno - warzywnej, wygładzamy, a na wierzchu wysypujemy jeszcze warstwę sera.
7. Zapiekankę pieczemy około 45 - 50 minut. Powinna się ładnie zarumienić.

Smacznego!

Zapiekankę rybną w tej wersji najlepiej podawać z sałatą z lekkim winegretem. Nic jej więcej nie potrzeba.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...