Kurki. Moje ukochane, jedyne i niepowtarzalne. Przygotowuję je jednak wyjątkowo rzadko i
nie będzie to odkryciem, kiedy napiszę dlaczego. Z lenistwa. Kurki rosną w ziemi, dość głęboko, a ich czyszczenie to prawdziwa gehenna. Katorga, której jednak nie można pominąć, żeby później piach nie strzelał w zębach.
nie będzie to odkryciem, kiedy napiszę dlaczego. Z lenistwa. Kurki rosną w ziemi, dość głęboko, a ich czyszczenie to prawdziwa gehenna. Katorga, której jednak nie można pominąć, żeby później piach nie strzelał w zębach.
Kurki, jak wszystkie grzyby, lubią cebulę, czosnek, śmietanę i koperek. Kurki także bardzo lubią białe wytrawne wino, dlatego ten przepis. Na bogato!
Składniki:
- 500 g kurek, oczyszczonych i osuszonych
- 2 szalotki, posiekane w bardzo drobną kostkę
- 1/2 ząbka czosnku, przeciśniętego przez praskę
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 200 ml śmietanki kremówki
- garść świeżego koperku, posiekanego
- sól i świeżo mielony pieprz
- łyżka masła
Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy szalotki i czosnek i podsmażamy chwilę, aż ładnie się zeszklą.
2. Po chwili wrzucamy grzyby i zwiększamy ogień.
Uwaga! Grzyby powinniśmy smażyć na dużym ogniu, by faktycznie się podsmażały, a nie dusiły i wypuszczały zbyt dużo wody.
3. Gdy grzyby się podsmażą, lekko zarumienią, wlewamy na patelnię wino. Czekamy chwilę, aż alkohol wyparuje i wlewamy śmietankę. Doprawiamy wszystko solą, dużą szczyptą pieprzu (acha! grzyby lubią jeszcze pieprz!).
4. Po chwili, gdy śmietanka zacznie gęstnieć, dodajemy koperek i gotowe!
Tak przygotowane kurki mogą stanowić odrębne danie albo być dodatkiem, np. do mięsa.
Smacznego ☺
szyszkin-ciągle-pichci
szyszkin-ciągle-pichci
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz