środa, 7 września 2016

kurki w śmietanie


Kurki. Moje ukochane, jedyne i niepowtarzalne. Przygotowuję je jednak wyjątkowo rzadko i
nie będzie to odkryciem, kiedy napiszę dlaczego. Z lenistwa. Kurki rosną w ziemi, dość głęboko, a ich czyszczenie to prawdziwa gehenna. Katorga, której jednak nie można pominąć, żeby później piach nie strzelał w zębach.

Kurki, jak wszystkie grzyby, lubią cebulę, czosnek, śmietanę i koperek. Kurki także bardzo lubią białe wytrawne wino, dlatego ten przepis. Na bogato!


Składniki:
  • 500 g kurek, oczyszczonych i osuszonych
  • 2 szalotki, posiekane w bardzo drobną kostkę
  • 1/2 ząbka czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • garść świeżego koperku, posiekanego
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • łyżka masła

Przygotowanie: 

1. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy szalotki i czosnek i podsmażamy chwilę, aż ładnie się zeszklą.
2. Po chwili wrzucamy grzyby i zwiększamy ogień. 

Uwaga! Grzyby powinniśmy smażyć na dużym ogniu, by faktycznie się podsmażały, a nie dusiły i wypuszczały zbyt dużo wody.

3. Gdy grzyby się podsmażą, lekko zarumienią, wlewamy na patelnię wino. Czekamy chwilę, aż alkohol wyparuje i wlewamy śmietankę. Doprawiamy wszystko solą, dużą szczyptą pieprzu (acha! grzyby lubią jeszcze pieprz!). 
4. Po chwili, gdy śmietanka zacznie gęstnieć, dodajemy koperek i gotowe!

Tak przygotowane kurki mogą stanowić odrębne danie albo być dodatkiem, np. do mięsa.

Smacznego

szyszkin-ciągle-pichci

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...