Shepherd's pie - klasyczna zapiekanka brytyjskich pasterzy to danie pyszne, aczkolwiek nielekkie i raczej czasochłonne w przygotowaniu (chociaż pracy przy przygotowaniu jest niewiele). W klasycznym angielskim przepisie znajdziecie jagnięcinę (w końcu "pasterska"), ale równie dobrze możecie zastąpić ją wołowiną.
Przepis na moją zapiekankę pasterską pochodzi z książki "The Collection with 300 classic recipes" (James Martin), ale nie byłabym sobą, gdybym trochę nie pokombinowała. Cóż... :P
Składniki:
gulasz:
- 1 kg wołowiny dobrej jakości, zmielonej
- 1 duża cebula, posiekana w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 duża marchewka 2 małe, pokrojone w bardzo drobną kostkę lub starte na tarce o dużych oczkach
- 1 - 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w drobną kostkę (tak jak marchewki)
- 150 ml czerwonego wytrawnego wina
- szklanka bulionu wołowego (lub innego mięsnego)
- 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 gałązka świeżego rozmarynu (około 8 - 10 cm lub 2 mniejsze)
- 2 liście laurowe
- listki świeżego tymianku, oberwane z 3 - 4 gałązek
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- 2 łyżki oleju rzepakowego
puree:
- około 800 g ziemniaków
- około 50 g ostrego żółtego sera, np. cheddara
- około 50 ml śmietanki kremówki
- około 50 ml mleka
- szczypta soli i świeżo mielonej gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
zaczynamy od przygotowania gęstego aromatycznego gulaszu:
1.
W dużym garnku rozgrzewamy olej. Gdy będzie gorący, dodajemy mięso.
Smażymy na dość dużym ogniu, często mieszając. Gdy ładnie się
zarumieni, zmniejszamy ogień.
2. Do mięsa wrzucamy cebulę, czosnek, marchewkę i seler. Podsmażamy chwilę wszystko razem, aż cebula lekko się zarumieni.
3. Po kilku minutach wlewamy do garnka wino i czekamy aż alkohol lekko odparuje.
4.
Gdy ilość wina zmniejszy się dwukrotnie, wlewamy do garnka bulion,
dodajemy świeże zioła, sos Worcestershire, koncentrat, szczyptę soli i
pieprzu.
5.
Dusimy pod przykryciem przez około godzinę, co jakiś czas
mieszając i ewentualnie uzupełniając ilość płynów (gdy gulasz zaczyna
przywierać, możemy dolać więcej bulionu lub wody).
6.
Gulasz jest gotowy, gdy zgęstnieje, a marchewka i seler zmiękną. Na
koniec wyciągamy z garnka gałązkę rozmarynu i liście laurowe i
doprawiamy wszystko jeszcze do smaku solą i pieprzem.
w międzyczasie:
1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie lub tak jak ja - w kuchence mikrofalowej (obrane ziemniaki przekładamy do ceramicznej miski, przykrywamy dokładnie folią do żywności i gotujemy około 15 minut).
2. Ugotowane, gorące ziemniaki (ziemniaki nie mogą wystygnąć!) przeciskamy przez praskę, mieszamy z masłem i śmietanką, dodajemy starty ser i doprawiamy solą i gałką muszkatołową.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C bez termoobiegu.
4. Gotowy gulasz wykładamy do naczynia żaroodpornego, a na wierzchu układamy puree ziemniaczano - serowe. Wygładzamy powierzchnię i wstawiamy wszystko do piekarnika.
5. Pieczemy około 40 minut albo do czasu, gdy wierzch zapiekanki ładnie się zarumieni.
Podajemy zapiekankę gorącą, prosto z naczynia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz