środa, 19 lipca 2017

wegański krupnik



By ugotować najlepszą wegańską zupę, potrzebujemy tak naprawdę jednego - najlepszego bulionu. Domowego, bardzo aromatycznego, który "udźwignie" całą zupę i zrobi ją niepowtarzalną. Do tego potrzebujemy dużej ilości świetnej jakości świeżych warzyw, ziół i odrobiny cierpliwości. Nie ma możliwości ugotować bulionu w 20 minut, chyba że postanowicie "ulepszać" jego smak różnego rodzaju kostkami. Niestety, kostki to zło, nawet te ekologiczne nigdy nawet w 10 % nie zastąpią nam smaku długo gotowanego bulionu. Okej, zaczynamy?


Potrzebujemy:

na bulion warzywny:
  • 3 duże marchewki 
  • 3 duże pietruszki + kilka gałązek natki
  • bulwa selera + nać selera (porządnie umyta i wypłukana z piasku)
  • 1 por
  • 1 cebula, opalona nad ogniem albo przypieczona w piekarniku (w najwyższej temperaturze przez kilka minut)
  • 1 nieduży pomidor
  • 2 - 3 liście laurowe
  • 3 - 4 ziarenka ziela angielskiego
  • łyżeczka pieprzu w ziarnach
  • sól do smaku


na krupnik:
  • bulion warzywny
  • pół szklanki kaszy jęczmiennej (na duży garnek bulionu)
  • kilka suszonych prawdziwków
  • warzywa z gotowania bulionu, pokrojone w kostkę
  • sól i świeżo mielony pieprz


Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania bulionu.

Obrane warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Marchewki, korzenie pietruszki na 2 - 3 części, bulwę selera nawet na 6, pomidora i pora na pół. Opłukane warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą i wstawiamy na ogień. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Wszystko przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 2 godziny. Jeśli płyn zbyt mocno odparuje, dolewamy zimnej wody. Bulion nie powinien gotować się zbyt mocno, ma tylko "pykać". Na koniec bulion doprawiamy solą i odcedzamy. Gotowe, możemy zabrać się za gotowanie krupniku!


Gotowanie krupniku.

Do gotowego, gorącego bulionu wsypujemy kaszę. Dodajemy suszone grzyby i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gotujemy tak długo, aż kasza zmięknie i powiększy swoją objętość. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę warzywa z gotowania bulionu i doprawiamy pieprzem, a jeśli jest taka potrzeba - także solą.

Podajemy posypany natką pietruszki albo posiekanym koperkiem!

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...