Kolejny już przepis na placuszki. Tych znajdziecie na blogu już mnóstwo. To świetne śniadanie dla dzieci, wysoko energetyczne, z niewielką ilością cukru (lub bez, jeśli podamy placuszki np. tylko z dojrzałymi bananami). Bardzo lekkie, puszyste. Pyszne. Ricottę możecie właściwie zastąpić twarożkiem typu "almette" lub twarogiem śmietankowym, raz zmielonym. S
Spróbujcie koniecznie!
Spróbujcie koniecznie!
Składniki:
- 250 g ricotty
- 125 g mleka
- 2 duże jajka, oddzielnie żółtka i białka
- 100 g mąki pszennej
- 30 g masła (roztopionego) + ekstra do smażenia
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
+ cukier puder do posypania gotowym placuszków lub np. miód lub syrop klonowy lub/oraz owoce
Przygotowanie:
1. Ricottę, mleko, cukier i żółtka mieszamy na gładką masę. Nie potrzeba do tego miksera, składniki szybko się łączą podczas mieszania np. trzepaczką. Dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. Dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka jajka i mieszamy z ciastem, bardzo delikatnie.
Na rozgrzanej patelni teflonowej smażymy niewielkie placuszki, dość krótko z obu stron, do złotego koloru.
Podajemy z cukrem pudrem, syropem klonowym lub owocami.
Podajemy z cukrem pudrem, syropem klonowym lub owocami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz