W tym roku jakoś tak się złożyło, że przepisów z wykorzystaniem świeżych truskawek na blogu pojawiło się bardzo niewiele. Na to zaniedbanie została mi zwrócona uwaga jednej z moich czytelniczek, więc postanowiłam się poprawić. A że czasu mam ostatnio niewiele, to i przepis nie będzie zbyt czasochłonny. Szybkie i pyszne muffiny z truskawkami, posypane przyrumienionymi migdałami skuszą każdego! Bo czy znacie lepsze połączenie jak truskawki z czekoladą? No dobra niektórzy (znam takich) odpowiedzą, że schabowy z mizerią jest lepszym duetem, ale tym do tematu truskawek zazwyczaj daleko.
PS. Znam tylko jedną rzecz, która może równać się z czekoladą, gdy chodzi o fenomenalne połączenie z truskawkami i jest nią szampan :) Ale tu kulinarnych trudności nie ma, więc skupiać się na tym nie będziemy.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 100 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- około 200 g świeżych truskawek, pokrojonych w ćwiartki
+ odrobina płatków migdałów
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C bez termoobiegu.
2. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej razem z masłem i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
3. Suche składniki mieszamy w jednej misce, a drugiej mleko z jajkiem.
4. Wszystkie mokre składniki (także czekoladę z masłem) przelewamy do suchych i mieszamy. Masa będzie gęsta, więc musicie poświęcić na to trochę więcej siły. Nie mieszajcie mikserem, w cieście powinny pozostać grudki, dzięki czemu muffiny będą bardziej pulchne i smaczniejsze.
5. Na koniec do ciasta przekładamy truskawki i delikatnie mieszamy.
6. Ciasto przekładamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, posypujemy płatkami migdałów i pieczemy około 25 - 30 minut do tzw. suchego patyczka.
Upieczone muffiny odstawiamy na kratkę do całkowitego przestygnięcia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz