piątek, 19 czerwca 2015

czekoladowe muffiny z truskawkami



W tym roku jakoś tak się złożyło, że przepisów z wykorzystaniem świeżych truskawek na blogu pojawiło się bardzo niewiele. Na to zaniedbanie została mi zwrócona uwaga jednej z moich czytelniczek, więc postanowiłam się poprawić. A że czasu mam ostatnio niewiele, to i przepis nie będzie zbyt czasochłonny. Szybkie i pyszne muffiny z truskawkami, posypane przyrumienionymi migdałami skuszą każdego! Bo czy znacie lepsze połączenie jak truskawki z czekoladą? No dobra niektórzy (znam takich) odpowiedzą, że schabowy z mizerią jest lepszym duetem, ale tym do tematu truskawek zazwyczaj daleko. 

PS. Znam tylko jedną rzecz, która może równać się z czekoladą, gdy chodzi o fenomenalne połączenie z truskawkami i jest nią szampan :) Ale tu kulinarnych trudności nie ma, więc skupiać się na tym nie będziemy.


Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • około 200 g świeżych truskawek, pokrojonych w ćwiartki
+ odrobina płatków migdałów


Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C bez termoobiegu.
2. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej razem z masłem i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
3. Suche składniki mieszamy w jednej misce, a drugiej mleko z jajkiem.
4. Wszystkie mokre składniki (także czekoladę z masłem) przelewamy do suchych i mieszamy. Masa będzie gęsta, więc musicie poświęcić na to trochę więcej siły. Nie mieszajcie mikserem, w cieście powinny pozostać grudki, dzięki czemu muffiny będą bardziej pulchne i smaczniejsze.
5. Na koniec do ciasta przekładamy truskawki i delikatnie mieszamy.
6. Ciasto przekładamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, posypujemy płatkami migdałów i pieczemy około 25 - 30 minut do tzw. suchego patyczka.

Upieczone muffiny odstawiamy na kratkę do całkowitego przestygnięcia.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...