Sezon na rabarbar w pełni. Dlatego postanowiłam wykorzystać ten czas i upiec kolejną tartę. Tym razem kwaśne łodygi skomponowałam z twarogowym nadzieniem - słodkim i pachnącym wanilią. Spróbujcie koniecznie!
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- kilka łodyg rabarbaru (ich ilość zależy od wielkości blaszki, na której będziecie piec tartę)
- szczypta cukru z prawdziwą wanilią (około 1/2 łyżeczki)
- 2 łyżki cukru
masa serowa:
- 250 - 300 g twarogu (zmielonego minimum 2 razy)
- 2 jajka
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (przepis na domowy cukier waniliowy znajdziecie tutaj: cukier z prawdziwą wanilią)
- 1/2 łyżeczki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C bez termoobiegu. Na papierze do pieczenia układamy kawałki rabarbaru (poprzycinajcie wcześniej rabarbar do wielkości formy), obsypujemy go 2 łyżkami cukru i pieczemy 20 minut.
2. W międzyczasie przygotowujemy masę serową.
3. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, prawie białą masę. Partiami dodajemy twaróg, a na koniec cukier waniliowy oraz przesiane mąki.
4. Ciastem francuskim wykładamy formę do tart. Na ciasto wykładamy masę serową.
5. Upieczony rabarbar odstawiamy do przestygnięcia.
6. Formę z ciastem i masą serową wstawiamy do piekarnika, obniżamy temperaturę pieczenia do 170 st. C i pieczemy wszystko około 15 minut.
7. Po 15 minutach układamy na wierzchu tarty rabarbar, obsypujemy cukrem z prawdziwą wanilią i pieczemy jeszcze 20 - 25 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni.
Gotowe ciasto pozostawiamy do przestygnięcia, najlepiej w lodówce na kilka godzin.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz