Lato się definitywnie skończyło, wczoraj w Krakowie spadł pierwszy śnieg. Na szczęście borówki amerykańskie możemy już kupić właściwie przez cały rok. Więc jeśli pod koniec jesieni lub na początku zimy najdzie was ochota na wegańskie babeczki z borówkami, nie będziecie mieli problemu z kupieniem tych owoców.
Sorry, że ostatnio tak zaniedbałam bloga i stronę na FB. Mam mnóstwo pracy, poza tym przygotowuję nowy projekt, który także pochłania sporo mojego czasu. Musicie mi wybaczyć, obiecuję się poprawić!
Składniki (na 24 babeczki):
- 360 g mąki
- 300 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g jogurtu sojowego (beznabiałowego)
- 150 ml oleju słonecznikowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
- 150 g borówek amerykańskich
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C bez termoobiegu.
2. W dużej misce mieszamy cukier z olejem i ekstraktem waniliowym, najlepiej mikserem, do połączenia składników.
3. Jogurt sojowy mieszamy z octem w innym naczyniu i dodajemy do miski, miksujemy wszystko razem.
4. Na koniec dodajemy do miski pozostałe składniki (mąkę, sodę, proszek do pieczenia) i miksujemy aż masa zrobi się gładka, a składniki dobrze się połączą. Do ciasta wsypujemy borówki i mieszamy delikatnie łyżką.
5. Formę na muffiny wyłożonej papierowymi papilotkami napełniamy do 2/3 wysokości.
6. Babeczki pieczemy około 20 minut aż do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawiamy babeczki do ostygnięcia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz