Szanowni Czytelnicy! Po raz kolejny muszę uderzyć się w pierś i przyznać, że znowu zaniedbałam bloga, i Was. Wybaczcie proszę. Nie wynika to bynajmniej z tego, że się obijam, po prostu wiele się dzieje i na gotowanie zazwyczaj brakuje mi czasu.
Ogromnie was za to przepraszam i obiecuję - wiem, wiem, już nie pierwszy raz - poprawę.
Skoro już wróciłam, proponuję szybki obiad. Kilka składników świetnej jakości i czas, w którym ugotujecie makaron - tylko tyle potrzeba, by na chwilę przenieść się we włoskie klimaty i choć odrobinę poczuć lato na talerzu.
Składniki (porcja dla 2 osób):
- makaron papardelle lub inny, na jaki macie ochotę (około 70 g na osobę)
- nieduży plaster polędwicy wołowej
- około 300 g pomidorków koktajlowych
- około 100 ml białego wytrawnego wina
- 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę
- 1 nieduży ząbek czosnku
- kilka listków świeżej bazylii
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- oliwa z oliwek
+ parmezan
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody.
2. Patelnię rozgrzewamy, na oliwie podsmażamy cebulę i czosnek, tak by się zeszkliły. Dodajemy pomidorki, wlewamy wino i czekamy aż lekko odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy chwilę, do czasu aż pomidory zaczną się rozpadać.
3. Patelnię grillową rozgrzewamy maksymalnie. Polędwicę kroimy w cienkie plasterki i smażymy na gorącej patelni tylko z jednej strony, dosłownie po kilkanaście sekund. To wystarczy, by mięso nie było surowe, ale pozostało soczyste. Kawałki polędwicy wykładamy na talerz i pozwalamy im odrobinę odpocząć.
4. Ugotowany makaron odcedzamy, mieszamy z pomidorkami, dodajemy posiekaną bazylię i mięso.
Podajemy natychmiast z jeszcze odrobiną najlepszej oliwy z oliwek i parmezanem!
Smacznego!
3. Patelnię grillową rozgrzewamy maksymalnie. Polędwicę kroimy w cienkie plasterki i smażymy na gorącej patelni tylko z jednej strony, dosłownie po kilkanaście sekund. To wystarczy, by mięso nie było surowe, ale pozostało soczyste. Kawałki polędwicy wykładamy na talerz i pozwalamy im odrobinę odpocząć.
4. Ugotowany makaron odcedzamy, mieszamy z pomidorkami, dodajemy posiekaną bazylię i mięso.
Podajemy natychmiast z jeszcze odrobiną najlepszej oliwy z oliwek i parmezanem!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz