Od jakiegoś czasu planowałam przygotować chlebki pita. Wszędzie czytałam, że to nic trudnego, że wystarczy kilka minut, ale mnie od dawna "zabawy" z ciastem drożdżowym wyjątkowo przerażały. Kiedy jednak po raz kolejny kupiłam pity, które były średnio smaczne i suche, postanowiłam podjąć wyzwanie. W planach miałam przygotować szakszukę i domowy hummus, które bez dobrego, ciepłego chlebka po prostu nie mogą się obejść. Przepisy na szakszukę (izraelskie danie śniadaniowe na bazie pomidorów i jajek) i domowy hummus wkrótce.
Wracając do tematu, przepisów na pity jest mnóstwo. Internet aż się od nich roi. Wybrałam jednak, moim zdaniem, najprostszy. Dzięki whiteplate.com, twoje pity są idealne!
Czego potrzebujemy:
- dwie szklanki mąki pszennej
- szklanka ciepłej wody
- 15 g świeżych drożdży (ja wykorzystałam drożdże suche, bo świeżych nie miałam - 15 gramów)
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1. Pierwszy punkt zależy od tego, jakich drożdży używacie!
Jeśli używacie świeżych drożdży mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy z nich gładkie, sprężyste ciasto.
Jeśli - tak jak ja - korzystacie z drożdży suchych, zróbcie zaczyn. 1/3 przygotowanej ilości cieplej wody mieszamy z drożdżami i łyżeczką cukru. Pozostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem do czasu, aż drożdże zaczną pracować i podwoją swoją objętość. To potrwa kilka minut. Zaczyn mieszamy z mąką, solą, resztą wody i z oliwą. Wyrabiamy gładkie ciasto.
2. Ciasto odstawiamy pod przykryciem na około 30 minut, by odpoczęło i trochę wyrosło.
3. Rozgrzewamy patelnię, najlepiej żeliwną lub inną, z grubym dnem. Musi być bardzo gorąca.
4. "Wypoczęte" ciasto dzielimy na 6-8 części. Z każdej rozwałkowujemy cienki placek i smażymy na patelni z dwóch stron, po około 30-40 sekund.
5. Usmażone chlebki zawijamy w folię aluminiową do czasu podania. Można je także podgrzać w piekarniku, tuż przed podaniem.
Ciepłe smakują najlepiej!
Smacznego!
Ciepłe smakują najlepiej!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz