Z czym kojarzy wam się świeża i młoda botwinka? Zapewne odpowiecie, że z pyszną zupą botwinkową albo z chłodnikiem. Ale czy próbowaliście kiedyś upiec tartę botwinkową? Nie? Ja też. Do dzisiaj. Kupiłam wczoraj piękną, młodą botwinę i wcale nie miałam ochoty na zupę. Chciałam zaszaleć! I udało się, zaimprowizowałam i wyszło rewelacyjnie. Jeśli umówiliście się z przyjaciółmi i chcecie ich zaskoczyć, przygotujcie tartę botwinkową. Dlaczego? Bo zaskakuje i będziecie mogli zabłysnąć przed znajomymi. Tarta botwinkowa robi wrażenie!
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 2 pęczki botwinki, posiekanej (odetnijcie młode buraczki, wykorzystajcie je do zupy)
- 200 g fety owczej, pokrojonej w kostkę
- 2 jajka
- około 300 ml śmietanki kremówki
- około 3 łyżek świeżo startego parmezanu
- sól i świeżo mielony pieprz
- łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1. Ciasto francuskie wałkujemy i wykładamy do formy do pieczenia o średnicy 28 cm. Formę z ciastem
schładzamy w lodówce przez około 20 - 30 minut.
2.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 st. C.
3.
Po wyjęciu z lodówki, przykrywamy ciasto folią aluminiową, a
następnie obciążamy ziarnami fasoli. Ja używam do tego
klasycznego "jasia". Fasoli musi być tyle, by całkowicie
przykryć całe wnętrze formy.
4.
Pieczemy ciasto przez 10 minut.
5.
Następnie wyciągamy z piekarnika, usuwamy fasolę i folię,
zmniejszamy temperaturę do 190 st. C i pieczemy kolejne 5 - 7 minut
na złoty kolor.
6. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 200 st. C.
7. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię. Wlewamy łyżkę oliwy i wrzucamy botwinkę. Smażymy, czasem mieszając przez 3 - 4 minuty. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
8. Jajka mieszamy ze śmietanką i parmezanem. Doprawiamy solą i pieprzem.
9. Na podpieczony spód wykładamy kostki fety.
10. Podsmażoną botwinkę mieszamy z masą jajeczno - śmietanową i wylewamy na spód. Botwinkę rozkładamy równomiernie.
11. Pieczemy około 30 minut, aż masa się zetnie, a ciasto zarumieni.
Tarta smakuje świetnie na gorąco, ale ja wolę jeść ją przestudzoną do temperatury pokojowej.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz