Prowadzę bloga już od ponad dwóch lat, czasem bardziej intensywnie, czasem mniej, jednak nigdy nie brałam udziału w żadnym konkursie kulinarnym. Nie wiem, czy to przez brak pewności siebie, czy też dlatego, że nigdy nic nie wygrałam i nie wierzyłam, że wygrać można.
Kiedy ostatnio po blisko pół roku przerwy, wróciłam do prowadzenia bloga, postawiłam sobie cel, by wziąć udział w jakimś konkursie i spróbować wygrać.
Długo myślałam nad tym, jaki powinien być ten idealny konkursowy przepis. Kiedy pomyślałam o jednym z moich ulubionych placków z owocami, moja przyjaciółka zapytała, czy to nie za proste na danie konkursowe. Jednak czy nie o to właśnie chodzi w blogowaniu? O to, by każdy, nawet kulinarny ignorant albo początkujący kucharz mógł skorzystać z zawartych na blogu przepisów? By były proste i przygotowywane z ogólnodostępnych, świeżych produktów? Według mnie właśnie o to w tym wszystkim chodzi, blogi powinny być dla czytelników, nie odwrotnie.
I właśnie dlatego jako przepis w konkursie "Cukier z głową" pojawia się placek z rabarbarem*, podkręcona wersja klasycznego, popularnego placka. Ciasto z mąki pełnoziarnistej (żeby było bardziej zdrowo) wzbogacone zostało o mielone orzechy. Słodkie ciasto świetnie współgra z kwaśnym smakiem rabarbaru. Smacznie, zdrowo i dla wszystkich!
PS. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o kampanii, zajrzyjcie na stronę www.uczymyjakslodzic.pl.
Składniki:
- 5-6 łodyg rabarbaru, obranych i pokrojonych w plasterki
- 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- szklanka cukru trzcinowego Diamant
- 50 g mielonych orzechów włoskich
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- kostka masła (200 g) w temperaturze pokojowej
- 2 duże jaja z wolnego wybiegu
- szklanka ciepłego mleka
- cukier puder Diamant (do posypania)
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C bez termoobiegu.
2. Masło z cukrem ucieramy mikserem na gładką, puszystą masę. Ciągle miksując po kolei wbijamy do miski jajka, a następnie dodajemy mleko.
3. Do połączonych składników "mokrych" dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i orzechy, wszystko szybko razem mieszamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy równomiernie plasterki rabarbaru (nie dociskamy, ciasto urośnie) i wstawiamy do piekarnika.
4. Pieczemy około 70 minut do tzw. suchego patyczka.
5. Gotowe ciasto pozostawiamy do ostygnięcia, posypujemy cukrem pudrem i gotowe!
Smacznego ☺
* przepis zawiera lokowanie produktu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz