środa, 24 września 2014

bread pudding




Ten klasyczny angielski deser / słodkie śniadanie to propozycja dla wszystkich, którzy lubią słodycze i mają w domu kawałki czerstwej chałki lub innego białego pieczywa (w oryginalnym przepisie - chleba tostowego bez skórki).

W klasycznym przepisie zawsze smarujemy kromki chałki masłem. Jednak ponieważ i bez tego ten deser jest wyjątkowo kaloryczny, ten składnik pominęłam. Oczywiście, jeśli macie ochotę posmarujcie każdy kawałek cienką warstwą masła.


Składniki:
  • 1 nieduża chałka (najlepiej czerstwa) lub około 6 - 8 kromek czerstwego chleba tostowego bez skórki
  • 120 ml śmietany kremówki
  • 120 ml mleka
  • 2 łyżki cukru + odrobina do posypania
  • szczypta świeżo mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonego cynamonu
  • 1 jajko
+ opcjonalnie:
  • garść rodzynek (w klasycznym przepisie zawsze znajdziecie rodzynki, jednak ja ich wyjątkowo nie lubię, więc u mnie ich nie znajdziecie)
  • 1/2 gorzkiej czekolady, posiekanej na drobne kawałki

Przygotowanie:

1. Chałkę kroimy na około 1 - centymetrowe kromki i układamy w naczyniu żaroodpornym jedna przy drugiej, tak by lekko na siebie nachodziły.
2. W misce mieszamy śmietankę, mleko, jajko, 2 łyżki cukru i przyprawy i tak przygotowaną miksturą zalewamy chałkę. Lekko dociskamy i odstawiamy na 10 minut. Po 10 minutach posypujemy pudding odrobiną cukru.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 160 st. C i pieczemy wszystko przez 30 minut, aż ładnie się zarumieni.

Podajemy na gorąco! Uwaga! Zimny nie smakuje!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...