Ten klasyczny angielski deser / słodkie śniadanie to propozycja dla wszystkich, którzy lubią słodycze i mają w domu kawałki czerstwej chałki lub innego białego pieczywa (w oryginalnym przepisie - chleba tostowego bez skórki).
W klasycznym przepisie zawsze smarujemy kromki chałki masłem. Jednak ponieważ i bez tego ten deser jest wyjątkowo kaloryczny, ten składnik pominęłam. Oczywiście, jeśli macie ochotę posmarujcie każdy kawałek cienką warstwą masła.
Składniki:
- 1 nieduża chałka (najlepiej czerstwa) lub około 6 - 8 kromek czerstwego chleba tostowego bez skórki
- 120 ml śmietany kremówki
- 120 ml mleka
- 2 łyżki cukru + odrobina do posypania
- szczypta świeżo mielonej gałki muszkatołowej
- szczypta mielonego cynamonu
- 1 jajko
+ opcjonalnie:
- garść rodzynek (w klasycznym przepisie zawsze znajdziecie rodzynki, jednak ja ich wyjątkowo nie lubię, więc u mnie ich nie znajdziecie)
- 1/2 gorzkiej czekolady, posiekanej na drobne kawałki
Przygotowanie:
1. Chałkę kroimy na około 1 - centymetrowe kromki i układamy w naczyniu żaroodpornym jedna przy drugiej, tak by lekko na siebie nachodziły.
2. W misce mieszamy śmietankę, mleko, jajko, 2 łyżki cukru i przyprawy i tak przygotowaną miksturą zalewamy chałkę. Lekko dociskamy i odstawiamy na 10 minut. Po 10 minutach posypujemy pudding odrobiną cukru.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 160 st. C i pieczemy wszystko przez 30 minut, aż ładnie się zarumieni.
Podajemy na gorąco! Uwaga! Zimny nie smakuje!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz