wtorek, 23 września 2014

pieczony kurczak marynowany w tequili



Kurczak upieczony w ten sposób, długo marynowany na pewno zadowoli wszystkich fanów pikantnych i bardzo wyrazistych smaków. Ponieważ składniki marynaty ewidentnie kojarzą się z kuchnią Meksyku, świetnym uzupełnieniem będzie podanie pieczonego kurczaka z klasycznym guacamole, na które przepis znajdziecie tutaj: guacamole


Składniki:

  • udka lub skrzydełka z kurczaka (około 1 - 1,5 kg)

marynata:
  • 4 łyżki tequili
  • 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 łyżeczki mielonego chilli
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Umyte i osuszone kawałki kurczaka zanurzamy w marynacie, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

2. Piekarnik rozgrzewamy do 160 st. C bez termoobiegu. Kurczaka pieczemy około 1 godziny (w zależności od wielkości kawałków - udka dłużej około 80 minut).

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...