Kurczak upieczony w ten sposób, długo marynowany na pewno zadowoli wszystkich fanów pikantnych i bardzo wyrazistych smaków. Ponieważ składniki marynaty ewidentnie kojarzą się z kuchnią Meksyku, świetnym uzupełnieniem będzie podanie pieczonego kurczaka z klasycznym guacamole, na które przepis znajdziecie tutaj: guacamole
Składniki:
- udka lub skrzydełka z kurczaka (około 1 - 1,5 kg)
marynata:
- 4 łyżki tequili
- 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 2 łyżeczki mielonego chilli
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Umyte i osuszone kawałki kurczaka zanurzamy w marynacie, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 160 st. C bez termoobiegu. Kurczaka pieczemy około 1 godziny (w zależności od wielkości kawałków - udka dłużej około 80 minut).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz