czwartek, 2 października 2014

krem ze świeżych podgrzybków



Gęsty i lekko pikantny krem z podgrzybków to moja propozycja na coraz dłuższe jesienne wieczory. Czasami podaję go z makaronem "łazanki", jeśli mam akurat ochotę na coś jeszcze bardziej treściwego. Niezastąpionym i obowiązkowym dodatkiem to tej zupy jest zielona pietruszka, bez której to nie to samo. Przecież od dawna wiadomo, że grzyby i natka to duet doskonały. 


Potrzebujemy:
  • około 1 kg świeżych podgrzybków, oczyszczonych i pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 1/2 cebuli, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 2 łyżki masła (w opcji wegańskiej - oleju rzepakowego)
  • około 1 litra wywaru z warzyw
  • sól i duża szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • drobno posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:

1. W garnku rozgrzewamy masło lub olej, wrzucamy cebulę i czosnek i podsmażamy chwilę "do zeszklenia".
2. Dodajemy podgrzybki i smażymy około 10 - 15 minut często mieszając, bo grzyby "lubią" się przypalać.
3. Na koniec dolewamy wywar, doprawiamy solą i naprawdę sporą ilością świeżo mielonego pieprzu i gotujemy wszystko na małym ogniu przez około 15 minut.
4. Na koniec całość blendujemy na gładki krem.

Podajemy z dużą ilością zielonej pietruszki.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...