piątek, 10 października 2014

karkówka długo pieczona, marynowana w coca - coli



Długo pieczona w niskiej temperaturze karkówka jest pyszna i delikatna. Marynowana w w coca - coli, słodko - pikantna robi nieprawdopodobne wrażenie!


Składniki:
  • 2 kg karkówki
marynata:
  • 2 szklanki coca - coli
  • 1 duża cebula, pokrojona w półplasterki
  • skórka otarta z 1 limonki + sok
  • 125 ml sosu sojowego
  • 75 g brązowego cukru
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • 3 laski cynamonu
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chilli
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki marynaty mieszamy w dużej misce, zanurzamy umyte i osuszone mięso i odstawiamy do lodówki na minimum 8 godzin, a najlepiej na całą noc.

2. Mięso wyciągamy z lodówki minimum 1 godz. wstawieniem do piekarnika. Dzięki temu mięso upiecze się równomiernie.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 150 st. C bez termoobiegu. Mięso wyciągamy z marynaty, układamy na blasze i pieczemy około 3 - 3,5 godz. 

Po upieczeniu pozostawiamy do odpoczęcia na około 10 minut i podajemy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...