Długo pieczona w niskiej temperaturze karkówka jest pyszna i delikatna. Marynowana w w coca - coli, słodko - pikantna robi nieprawdopodobne wrażenie!
Składniki:
- 2 kg karkówki
marynata:
- 2 szklanki coca - coli
- 1 duża cebula, pokrojona w półplasterki
- skórka otarta z 1 limonki + sok
- 125 ml sosu sojowego
- 75 g brązowego cukru
- 3 - 4 ząbki czosnku
- 3 laski cynamonu
- 1 łyżeczka suszonych płatków chilli
- 1 łyżeczka suszonego oregano
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki marynaty mieszamy w dużej misce, zanurzamy umyte i osuszone mięso i odstawiamy do lodówki na minimum 8 godzin, a najlepiej na całą noc.
2. Mięso wyciągamy z lodówki minimum 1 godz. wstawieniem do piekarnika. Dzięki temu mięso upiecze się równomiernie.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 150 st. C bez termoobiegu. Mięso wyciągamy z marynaty, układamy na blasze i pieczemy około 3 - 3,5 godz.
Po upieczeniu pozostawiamy do odpoczęcia na około 10 minut i podajemy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz