piątek, 31 października 2014

gulasz piwny z czeskimi knedlikami



Jakiś czas temu spędziłam weekend w Polanicy - Zdrój. Będąc tak blisko czeskiej granicy nie mogłam odmówić sobie "wizyty" w przygranicznym supermarkecie i nie kupić czeskiego piwa, "lentilków" i knedlika. Wiem, że ten ostatni kupiony nie smakuje tak dobrze, jak przygotowywany w domu, ale ostatnio nie mam czasu ani energii na takie zabawy.

Jak knedlik, to gulasz. A jak gulasz, to z piwem. Czeskim, oczywiście. Postanowiłam jednak ten gulasz trochę zmodyfikować, by był odrobinę zdrowszy i mniej kaloryczny. Dlatego nie znajdziecie w nim nawet szczypty mąki czy innego zagęszczacza. 


Składniki:
  • 1 kg łopatki wieprzowej, pokrojonej w dużą kostkę (2 x 2 cm)
  • 1 butelka (0,5 l) czeskiego jasnego piwa
  • 1 duża marchewka, pokrojona w półplasterki
  • 1 pietruszka, pokrojona w półplasterki
  • 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w plasterki
  • 2 duże cebule, pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • 2 - 3 gałązki świeżego tymianku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

1. Umyte i osuszone kawałki mięsa lekko przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy partiami na rozgrzanym oleju w dużym garnku. Wystarczy lekkie obsmażenie, szybkie, z każdej strony na złoto - brązowy kolor. Podsmażone mięso wyciągamy z garnka.
2. Na ten sam tłuszcz wrzucamy pokrojone warzywa - cebule, czosnek, marchewkę, pietruszkę i seler. Dodajemy listki tymianku i smażymy wszystko, często mieszając, przez około 5 minut. 
3. Wlewamy go garnka piwo, dodajemy podsmażone wcześniej mięso, przykrywamy i dusimy całość do czasu aż mięso będzie prawie miękkie. Od czasu do czasu mieszamy i sprawdzamy, czy nic nie przywiera.
4. Gdy mięso jest prawie miękkie, zdejmujemy pokrywkę i dusimy wszystko do całkowitej miękkości już bez niej. Dzięki temu nadmiar płynu odparuje.
5. Gdy mięso jest zupełnie miękkie, następuje najgorsza część zadania. Musimy "wyłowić" z garnka wszystkie kawałki mięsa, zblendować sos na gładko i dodać mięso z powrotem.
6. Na koniec doprawiamy sos solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem do smaku.

Możemy podawać! W towarzystwie knedlika i np. czerwonej kapusty albo buraczków.

Dobrou chuť!
[Smacznego!]


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...