wtorek, 4 listopada 2014

zupa jarzynowa z soczewicą i pęczakiem



Jak pewnie zauważyliście, jesienią w mojej kuchni zupy pojawiają się często. Lubię przygotowywać je tak, by zastępowały cały posiłek. Mają być gęste i pożywne. Taka właśnie jest ta wersja zupy jarzynowej. Przy okazji jest zdrowa i bardzo smaczna!


Składniki:
  • 1/2 szklanki soczewicy (ja wykorzystałam żółtą)
  • 1/2 szklanki kaszy pęczak
  • 1 marchewka, pokrojona w półplasterki
  • garść świeżej fasolki szparagowej (około szklanki)
  • różyczki kalafiora lub brokuła (około szklanki)
  • brukselka, poprzekrajana na połówki (około szklanki)
  • 1 cukinia, bez pestek, pokrojona w półplasterki
  • 1,5 litra wywaru warzywnego
  • sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

1. Wywar warzywny doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy kaszę, soczewicę, marchewkę i fasolkę szparagową i gotujemy około 15 minut na niewielkim ogniu.
2. Po 15 minutach dodajemy do zupy różyczki kalafiora (lub brokułą), brukselkę i cukinię i gotujemy jeszcze około 15 minut.
3. Na koniec doprawiamy zupę solą i świeżo mielonym pieprzem.

Podajemy z odrobiną świeżej natki pietruszki.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...