Jak pewnie zauważyliście, jesienią w mojej kuchni zupy pojawiają się często. Lubię przygotowywać je tak, by zastępowały cały posiłek. Mają być gęste i pożywne. Taka właśnie jest ta wersja zupy jarzynowej. Przy okazji jest zdrowa i bardzo smaczna!
Składniki:
- 1/2 szklanki soczewicy (ja wykorzystałam żółtą)
- 1/2 szklanki kaszy pęczak
- 1 marchewka, pokrojona w półplasterki
- garść świeżej fasolki szparagowej (około szklanki)
- różyczki kalafiora lub brokuła (około szklanki)
- brukselka, poprzekrajana na połówki (około szklanki)
- 1 cukinia, bez pestek, pokrojona w półplasterki
- 1,5 litra wywaru warzywnego
- sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
1. Wywar warzywny doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy kaszę, soczewicę, marchewkę i fasolkę szparagową i gotujemy około 15 minut na niewielkim ogniu.
2. Po 15 minutach dodajemy do zupy różyczki kalafiora (lub brokułą), brukselkę i cukinię i gotujemy jeszcze około 15 minut.
3. Na koniec doprawiamy zupę solą i świeżo mielonym pieprzem.
Podajemy z odrobiną świeżej natki pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz