Lubię cukinię w każdej postaci, a w postaci chrupiących placków szczególnie. W tym przepisie mąkę pszenną i to, co zwiąże placki zastępujemy zdrową kaszą jaglaną. Dodatkowo smażę je na niewielkiej ilości oleju rzepakowego, a później dokładnie je odsączam.
Polecam!
Składniki (na 6 sztuk):
- 2 małe cukinie, wydrążone z pestek
- pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 łyżka mąki jaglanej / gryczanej / kukurydzianej
- 1 białko jajka
- 3 - 4 łyżki posiekanego świeżego koperku
- sól i świeżo mielony pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
1. Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i pozostawiamy na sitku do odsączenia na około 10 minut. Po tym czasie odsączamy cukinię ręcznie i przekładamy do miski.
2. Dodajemy kaszę jaglaną, mąkę, koperek i jajko. Wszystko mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
3. Nieduże, płaskie placki smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoto - brązowy kolor.
4. Usmażone placki odkładamy na chwilę na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Placki podajemy gorące z sosem jogurtowym (jogurt mieszamy z dużą ilością świeżego koperku, odrobiną soku z cytryny, solą i pieprzem).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz