sobota, 8 listopada 2014

mule po marynarsku / moules à la marinière / cozze alla marinara




Mule po marynarsku, moules à la marinière (po francusku), czy z włoskiego cozze alla marinara to chyba najbardziej klasyczny, najpopularniejszy i moim zdaniem jeden ze smaczniejszych sposobów na przygotowanie małży, zwanych także omułkami.

Duży chlust białego wytrawnego wina, cebula, czosnek i zielona pietruszka - te składniki wystarczą, by wraz z mulami stworzyć proste i pyszne danie.

Zanim zabierzecie się za przygotowywanie muli, kilka uwag:
  • przed duszeniem czy gotowaniem należy je wyjątkowo porządnie wyczyścić
  • gotują się wyjątkowo szybko. Przegotowane małże robią się twarde i gumowate, tak naprawdę wystarczy im 5 - 6 minut w dużym garnku lub rondlu, koniecznie na bardzo dużym ogniu
na koniec dwie najważniejsze zasady: 
  • świeże małże muszą być zamknięte! Otwarte wyrzucamy! Otwarte przed gotowaniem, znaczy tyle, że prawdopodobnie są martwe. Zjedzenie martwych małży kończy się naprawdę nieprzyjemnymi dolegliwościami gastrycznymi, więc nie polecam! Jeśli macie wątpliwości, bo małż jest leciutko rozchylony, wyrzućcie! Ja wyrzucam, nie warto ryzykować
  • po ugotowaniu małże się otwierają. Wszystkie zamknięte wyrzucamy! Powód ten sam, co wyżej.

Ok, znacie zasady, gotujemy!


Składniki:
  • świeże, umyte i oczyszczone omułki
  • 1/2 cebuli na każdy 1 kg omułków
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany w plasterki na każdy 1 kg omułków
  • 150 ml białego wytrawnego wina na każdy 1 kg omułków 
  • pęczek natki pietruszki (na około 2 kg muszli)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek najlepszej jakości
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli

Przygotowanie:

1. Wyszorowane mule dokładnie opłukujemy pod bieżącą zimną wodą. W trakcie czyszczenia nie moczymy ich w wodzie, ponieważ często się wtedy otwierają.
2. Cebulę siekamy w drobną kostkę i razem z czosnkiem wrzucamy do dużego, szerokiego garnka, w którym rozgrzaliśmy wcześniej oliwę razem z masłem. Smażymy aż się ładnie zeszklą, ale nie zarumienią.
3. Następnie wlewamy do garnka wino, zwiększamy płomień i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy do garnka omułki (tylko zamknięte!) i gotujemy pod przykryciem przez 5 - 6 minut na dużym ogniu, aż się otworzą. W trakcie gotowania potrząsamy garnkiem, by mule gotowały się równomiernie.
4. Gotowe posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki, usuwamy muszle zamknięte i natychmiast podajemy z bagietką lub chlebem (jak podają Włosi) lub z frytkami (!), jak - o zgrozo - zjecie u Francuzów!

Uwaga, pozostałą część białego wina proponuję wypić do obiadu!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...