czwartek, 6 listopada 2014

cynamonowe muffiny z borówkami



Któregoś pięknego popołudnia umówiłam się z przyjaciółką na kawę. Chwilę przed spotkaniem zadzwoniła z pytaniem, czy zrobimy "coś słodkiego". Nie miałam już czasu na pracochłonne smakołyki, potrzebowałam czegoś błyskawicznego i przede wszystkim wymagającego składników, które zazwyczaj mam w spiżarni. 

Gdy spotka was kiedyś podobna sytuacja, będziecie potrzebowali ekspresowego przepisu na "coś słodkiego", polecam właśnie ten. Muffiny wychodzą pyszne, bardzo aromatyczne, wilgotne, idealne do kawy. Poza tym podczas pieczenia rozchodzą się po domu niebiańskie zapachy, trochę przywodzące na myśl Boże Narodzenie. To sprawka dodanego cynamonu!


Składniki (na 10 sztuk):
  • 120 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 70 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 jajko
  • 175 ml mleka
  • 45 ml oleju słonecznikowego
  • 120 g borówek amerykańskich

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C bez termoobiegu.
2. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Dodajmy sól, cukier i cynamon. Wlewamy mleko, olej, wbijamy jajko i wszystko szybko mieszamy, aż masa będzie gładka.
3. Na koniec dodajemy do ciasta borówki, delikatnie mieszamy i wykładamy do formy na muffiny wyłożonej papierowymi papilotkami. 
4. Pieczemy około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy na kratce.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...