poniedziałek, 17 listopada 2014

babeczki z czereśniami i gorzką czekoladą



Dojrzałe czereśnie mają intensywny słodki smak, a w połączeniu z ciemną, gorzką czekoladą tworzą pyszny duet. Możecie te babeczki przygotować także z białą czekoladą, pod warunkiem, że uwielbiacie słodki smak. Bo słodko będzie jak diabli, to wam gwarantuję.


Składniki:
  • 225 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli (świetnie współgra z gorzką czekoladą)
  • 50 g cukru
  • 75 g masła, roztopionego i schłodzonego
  • 120 g gorzkiej czekolady najlepszej jakości, dość drobno posiekanej (ja wykorzystałam czekoladowe groszki o zawartości kakao 90 %)
  • jajko
  • 90 ml mleka
  • duża garść czereśni, odpestkowanych i podzielonych na połówki

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C bez termoobiegu.
2. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i solą do dużej miski. Dodajemy cukier i szybko mieszamy.
3. Mleko mieszamy trzepaczką z jajkiem i masłem i wlewamy do suchych składników. Mieszamy.
4. Na koniec dodajemy do ciasta czekoladę i czereśnie, delikatnie mieszamy. 
5. Ciastem wypełniamy formę na muffiny wyłożoną papilotkami, do około 3/4 wysokości. Pieczemy 25 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do przestygnięcia na kratce.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...