Dojrzałe czereśnie mają intensywny słodki smak, a w połączeniu z ciemną, gorzką czekoladą tworzą pyszny duet. Możecie te babeczki przygotować także z białą czekoladą, pod warunkiem, że uwielbiacie słodki smak. Bo słodko będzie jak diabli, to wam gwarantuję.
Składniki:
- 225 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli (świetnie współgra z gorzką czekoladą)
- 50 g cukru
- 75 g masła, roztopionego i schłodzonego
- 120 g gorzkiej czekolady najlepszej jakości, dość drobno posiekanej (ja wykorzystałam czekoladowe groszki o zawartości kakao 90 %)
- jajko
- 90 ml mleka
- duża garść czereśni, odpestkowanych i podzielonych na połówki
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C bez termoobiegu.
2. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i solą do dużej miski. Dodajemy cukier i szybko mieszamy.
3. Mleko mieszamy trzepaczką z jajkiem i masłem i wlewamy do suchych składników. Mieszamy.
4. Na koniec dodajemy do ciasta czekoladę i czereśnie, delikatnie mieszamy.
5. Ciastem wypełniamy formę na muffiny wyłożoną papilotkami, do około 3/4 wysokości. Pieczemy 25 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do przestygnięcia na kratce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz