środa, 22 października 2014

makaron ze świeżymi prawdziwkami



Pasta di funghi porcini to jesienna klasyka w restauracjach w całej Italii. Jest to także jedno z moich ulubionych dań makaronowych. Proste i eleganckie. Ekspresowe w przygotowaniu. Pyszne!


Składniki (porcja dla 3 - 4 osób):
  • makaron (w moim przypadku moje ulubione bucattini, po około 60 g suchego makaronu na osobę)
  • około 10 - 12 dużych, pięknych, świeżych prawdziwków, dokładnie oczyszczonych z piasku
  • 2 ząbki czosnku (w całości, lekko zmiażdżone)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka zimnego masła
  • posiekana natka pietruszki
  • sól i duża szczypta świeżo mielonego pieprzu

Przygotowanie:

1. Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody.
2. Oliwę wlewamy na patelnię, na jeszcze zimną wrzucamy czosnek Dzięki powolnemu podgrzewaniu oliwy, stanie się ona aromatyczna, ale wyczuwalny smak czosnku nie będzie tak intensywny. Gdy oliwa będzie już naprawdę gorąca, czosnek wyciągamy.
3. Na gorącą oliwę wrzucamy pokrojone w duże kawałki prawdziwki i podsmażamy je na dużym ogniu. Dzięki temu grzyby nie będą się dusić, tylko smażyć.
4. Gdy prawdziwki ładnie się zarumienią, na patelnię wlewamy wino. Szybko odparowujemy i wyłączamy ogień pod patelnią.
5. Na koniec dodajemy do grzybów zimne masło. Sprawi ono, że sos nabierze przyjemnej "kremowości" (tak sosy wykańczają Francuzi i to jest naprawdę fajny sposób).
6. Doprawiamy wszystko solą, świeżo mielonym pieprzem oraz natką pietruszki i mieszamy z ugotowanym i odcedzonym makaronem. 

Podajemy natychmiast!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...