Po ciecierzycy, przyszedł czas na kolejną odsłonę burgerów w wersji wegańskiej - tym razem z batatów. Niech was nie zwiedzie słodycz ziemniaków, burgery są bardzo aromatyczne, pikantne i wcale nie słodkie.
Inspiracją po raz kolejny była dla mnie Marta z portalu jadłonomia.com, której wegański blog i książka kucharska coraz częściej skłaniają mnie do eksperymentów, nie jedzenia mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. Odkryłam, że w dniu, kiedy mięsa nie jem wcale czuję się lepiej, mam więcej energii i mogę więcej. Na razie, jako zdeklarowany mięsożerca, robię sobie jeden dzień w tygodniu, który nazywam "meat free"! Jeśli szukacie innych pomysłów na dania bez mięsa, zajrzyjcie do książki - ostatnio mojej ulubionej - której autorami są - uwaga! - eks - Beatels sir Paul McCartney i jego córka Stella pt. "Poniedziałki bez mięsa".
PS. Te burgery nie są w 100 % odbiciem przepisu z jadłonomia.com. Jak zwykle, musiałam coś przekręcić.
Składniki:
na burgery (około 8 sztuk):
- 1 duży batat (około 400 - 500 g), upieczony w piekarniku (200 st. C), do miękkości
- 2 - 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 łyżki mąki z amarantusa
- 2 łyżki nasion słonecznika
- 2 łyżki pestek dyni
- około 1 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
- około 1 łyżki świeżej mięty, posiekanej
- 1 cebulka dymka, posiekana w drobną kostkę
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- szczypta mielonego cynamonu
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- szczypta suszonego, mielonego chilli
na sałatkę:
- mała główka czerwonej kapusty, drobno posiekanej
- sok z 1 limonki
- posiekane świeże chilli (w ilości, na jaką macie ochotę)
- około 1 łyżki oliwy z oliwek
- odrobina cukru trzcinowego lub syropu z agawy
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
+ dodatkowo:
- ulubione bułki do hamburgerów
- sos z awokado - miękkie, dojrzałe awokado miksujemy z odrobiną soku z limonki, małym ząbkiem czosnku, płaską łyżeczką musztardy dijon, solą i pieprzem
- a dla nie wegan - sos jogurtowo - miętowy - jogurt naturalny (około 1 szklanki) wymieszać z 2 łyżkami posiekanej świeżej mięty, odrobiną soku z limonki, małym ząbkiem czosnku (przeciśniętym przez praskę), solą i pieprzem
Przygotowanie:
1. Przygotowania zaczynamy od sałatki, która musi chwilę odpocząć i się przegryźć. Posiekaną kapustę skrapiamy obficie sokiem z limonki, odrobiną oliw. Dodajemy cukier i chilli, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Odstawiamy do lodówki.
2. Na suchej patelni prażymy po kolei: mąkę z amarantusa, słonecznik i pestki dyni. Przekładamy wszystko do miski i mieszamy razem z cynamonem, kuminem, mieloną i świeżą kolendrą, miętą, cebulką i kaszą jaglaną.
3. Bataty przeciskamy przez praskę do ziemniaków i dodajemy do miski. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy według uznania solą, pieprzem i chilli.
4. Z masy formujemy burgery, które układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 200 st. C bez termoobiegu.
Burgery podajemy w podpieczonych na patelni grillowej bułkach, lub z samą sałatką z czerwonej kapusty, z ulubionym sosem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz