Przyznam szczerze, że fanką naleśników nie jestem, jednak od wielkiego dzwonu, mam na nie ochotę. Nie potrafię - jak niektórzy - zjeść ich wiele, jeden właściwie mi wystarcza, więc zazwyczaj przygotowuję ciasto z połowy porcji.
Przy okazji to kolejny przepis bez glutenu!
Składniki:
- 1 szklanka mąki jaglanej
- 1 jajko
- około 1/2 szklanki wody
- około 1/2 szklanki mleka (w moim przypadku mleka sojowego)
- szczypta soli
+ odrobina oleju kokosowego (lub rzepakowego) do przesmarowania patelni
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką na gładkie i jednolite ciasto.
Smażymy naleśniki na porządnie rozgrzanej patelni teflonowej, wysmarowanej delikatnie olejem, z dwóch stron.
Uwaga, przed każdym wylewaniu porcji ciasta na patelnię, zamieszajcie ciasto, bo lubi się rozwarstwiać!
Jeszcze jedna uwaga! Naleśniki z mąki jaglanej szybko wysychają, dlatego warto je przykrywać folią spożywczą, zanim usmażycie wszystkie!
Ja podałam swoje naleśniki z twarogiem i kwaśnymi wiśniami, bez cukru, tylko z kropelką miodu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz