Jeśli poszukujecie przepisu na ekspresowy deser, bo np. goście już pukają do drzwi albo po prostu nie chcecie spędzić kilku godzin w kuchni, Crumble to jeden z moich ulubionych wakacyjnych deserów. Możecie wykorzystać właściwie każde owoce, a i z kruszonką można poeksperymentować. Zamiast migdałów można wykorzystać ulubione orzechy, można dodać rodzynki lub suszoną żurawinę. Opcji jest mnóstwo, wystarczy tylko ruszyć wyobraźnię.
Składniki (na okrągłą formę o średnicy około 22 cm):
- 10 - 12 śliwek, bez pestek, przekrojonych na połówki
- około 250 - 300 g borówek amerykańskich
kruszonka:
- 3/4 szklanki płatków owsianych (bezglutenowych, oczywiście jeśli jest taka potrzeba)
- 1/4 szklanki mąki jaglanej
- 1/4 szklanki mąki z amarantusa
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklanki migdałów w płatkach
- około 4 łyżek oleju kokosowego
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. C bez termoobiegu.
2. Owoce układamy na dnie formy do zapiekania.
3. Suche składniki zagniatamy z olejem kokosowym tak długo, aż zaczną przypominać okruchy. Posypujemy owoce i pieczemy wszystko około 30 minut, aż kruszonka ładnie się zarumieni.
Podajemy na gorąco!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz