piątek, 22 sierpnia 2014

aromatyczna zupa z cieciorką



Lubię zupy! Właściwie wszystkie. Zazwyczaj przygotowuję takie, które zastępują cały obiad. Bez drugiego dania. Taka właśnie jest ta dzisiejsza - pomidorowa z cieciorką. Pożywna, jednocześnie lekka. I bardzo smaczna. Spróbujcie koniecznie!


Składniki:
  • 1 puszka cieciorki w zalewie, odsączona
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 łyżeczka pasty pomidorowej lub koncentratu
  • 1/2 dużej cebuli, posiekanej w drobną kostkę
  • 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • około 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • około 1/4 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • mała szczypta cynamonu
  • szczypta suszonego chilli (do smaku)
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz

+ do podania: listki świeżej bazylii + natki pietruszki


Przygotowanie:

1. Do garnka wlewamy oliwę, dodajemy przyprawy - kmin, kolendrę i cynamon i podsmażamy chwilę, uważając przy tym, by się nie przypaliły. Podgrzewanie przypraw wydobywa ich aromat! Po chwili dodajemy cebulę z czosnkiem i smażymy do czasu, aż się zeszklą.
2. Do cebuli dodajemy cieciorkę, pomidory, pastę lub koncentrat i wywar warzywny i gotujemy przez około 30 minut na małym ogniu. Doprawiamy chilli, solą i pieprzem, gotujemy jeszcze chwilę i podajemy!

Prawda, że proste?!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...