Lubię zupy! Właściwie wszystkie. Zazwyczaj przygotowuję takie, które zastępują cały obiad. Bez drugiego dania. Taka właśnie jest ta dzisiejsza - pomidorowa z cieciorką. Pożywna, jednocześnie lekka. I bardzo smaczna. Spróbujcie koniecznie!
Składniki:
- 1 puszka cieciorki w zalewie, odsączona
- 2 puszki pomidorów
- 1 łyżeczka pasty pomidorowej lub koncentratu
- 1/2 dużej cebuli, posiekanej w drobną kostkę
- 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 łyżka oliwy
- 1 litr wywaru warzywnego
- około 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- około 1/4 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- mała szczypta cynamonu
- szczypta suszonego chilli (do smaku)
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
+ do podania: listki świeżej bazylii + natki pietruszki
Przygotowanie:
1. Do garnka wlewamy oliwę, dodajemy przyprawy - kmin, kolendrę i cynamon i podsmażamy chwilę, uważając przy tym, by się nie przypaliły. Podgrzewanie przypraw wydobywa ich aromat! Po chwili dodajemy cebulę z czosnkiem i smażymy do czasu, aż się zeszklą.
2. Do cebuli dodajemy cieciorkę, pomidory, pastę lub koncentrat i wywar warzywny i gotujemy przez około 30 minut na małym ogniu. Doprawiamy chilli, solą i pieprzem, gotujemy jeszcze chwilę i podajemy!
Prawda, że proste?!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz