Zapiekane dania z makaronem rzadko kiedy są niskokaloryczne. W tym wypadku zapiekanka z dodatkiem sera i sosu na bazie zasmażki na pewno taka nie jest. Jednak od czasu do czasu, od święta możemy sobie na nią pozwolić. Dlaczego? Bo jest naprawdę pyszna!
Składniki:
- opakowanie makaronu penne
- 200 g startego ementalera
- 2 kule świeżej mozzarelli
- pierś z kurczaka (umyta i osuszona, pokrojona w kostkę)
- 300 g mrożonego zielonego groszku
- garść świeżych listków zielonej pietruszki, drobno posiekanej
- ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- pół szklanki zimnego mleka
- szczypta świeżo mielonej gałki muszkatołowej
- sól i świeżo mielony pieprz
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Po kilku minutach od wrzucenia makaronu do wrzątku, do garnka wrzucamy także groszek. Odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
2. Mięso doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na łyżce oleju do lekkiego zarumienienia. Podsmażone przekładamy do naczynia z makaronem i groszkiem.
3. W międzyczasie przygotowujemy sos. Zaczynamy od zasmażki. W niedużym garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszając podsmażamy 2 - 3 minuty. Dolewamy mleko i ciągle mieszając czekamy aż sos zgęstnieje. Doprawiamy go przeciśniętym przez praskę czosnkiem, odrobiną gałki, solą i dużą szczyptą czarnego pieprzu. Dodajemy ementaler i przelewamy sos do naczynia żaroodpornego. Dodajemy natkę pietruszki, mieszamy.
4. Na wierzchu układamy kawałki świeżej mozzarelli.
5. Zapiekankę pieczemy około 20 - 30 minut do zarumienienia.
Podajemy na gorąco!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz