Kiedy na dworze gorąco i nie mamy siły ani czasu, by spędzać w kuchni długich godzin, potrzebujemy przepisu na lekki, ekspresowy obiad. Taki właśnie jest ten z dzisiejszego posta. Szybki i pyszny!
Składniki (na 4 - 5 porcji):
- ulubiony makaron (po około 70 g suchego makaronu na osobę)
- 1 puszka pomidorów
- 400 ml passaty pomidorowej
- 150 g ricotty
- garść świeżo startego parmezanu
- 1 mała cebula, posiekana w drobną kostkę
- ząbek czosnku, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- listki świeżej bazylii
- łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę razem z czosnkiem przez kilka minut (cebula ma się tylko zeszklić), często mieszając. Dodajemy pomidory i passatę i dusimy na wolnym ogniu sos zmniejszy swoją objętość i zgęstnieje.
2. W międzyczasie gotujemy makaron al dente w dużej ilości osolonej wody.
3. Do sosu pomidorowego, gdy już zgęstnieje, dodajemy ricottę, mieszamy i wszystko doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Uwaga! Pamiętajcie, że ricotta ma raczej mdły smak, więc próbujcie sosu i znajdźcie odpowiednie proporcje soli i pieprzu!
4. Ugotowany makaron odcedzamy i bardzo gorący wrzucamy do sosu. Dodajemy starty parmezan, szybko mieszamy i podajemy z listkami świeżej bazylii.
[Smacznego!]
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz