środa, 13 sierpnia 2014

penne z sosem pomidorowym i ricottą



Kiedy na dworze gorąco i nie mamy siły ani czasu, by spędzać w kuchni długich godzin, potrzebujemy przepisu na lekki, ekspresowy obiad. Taki właśnie jest ten z dzisiejszego posta. Szybki i pyszny!


Składniki (na 4 - 5 porcji):
  • ulubiony makaron (po około 70 g suchego makaronu na osobę)
  • 1 puszka pomidorów
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 150 g ricotty
  • garść świeżo startego parmezanu
  • 1 mała cebula, posiekana w drobną kostkę
  • ząbek czosnku, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • listki świeżej bazylii
  • łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę razem z czosnkiem przez kilka minut (cebula ma się tylko zeszklić), często mieszając. Dodajemy pomidory i passatę i dusimy na wolnym ogniu sos zmniejszy swoją objętość i zgęstnieje.
2. W międzyczasie gotujemy makaron al dente w dużej ilości osolonej wody.
3. Do sosu pomidorowego, gdy już zgęstnieje, dodajemy ricottę, mieszamy i wszystko doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 

Uwaga! Pamiętajcie, że ricotta ma raczej mdły smak, więc próbujcie sosu i znajdźcie odpowiednie proporcje soli i pieprzu!

4. Ugotowany makaron odcedzamy i bardzo gorący wrzucamy do sosu. Dodajemy starty parmezan, szybko mieszamy i podajemy z listkami świeżej bazylii.

Buon appetito!
[Smacznego!]

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...