środa, 27 sierpnia 2014

krem z pieczonych pomidorów





Wczoraj usłyszałam od mojej przyjaciółki, że czuje już koniec lata. No tak, na dworze coraz chłodniej, więc pewnie już każdy to czuje. Ale nie o to jej chodziło. Poczuła, że ma ochotę na zupę i gorącą herbatę, więc jesień już blisko.

Postanowiłam przygotować zupę z tego, co o tej porze roku najsmaczniejsze.

W tym przepisie główne skrzypce grają POMIDORY. Dlatego kupując, wybierajmy te najbardziej czerwone, najbardziej dojrzałe, najsłodsze. Skupiając się na jednym składniku musimy mieć pewność, że jest najlepszej jakości.

Krem z pieczonych pomidorów to kulinarne ukoronowanie lata. To właśnie teraz nasze polskie pomidory są najlepsze!

Do dzieła!

PS. Ta zupa na pewno będzie smakować dzieciom. Jest bardzo pomidorowa i przyjemnie słodka.


Składniki (na garnek zupy):

  • 3 kg świeżych, dojrzałych pomidorów np. lima
  • kilka listków laurowych (3 - 4 szt. - ja miałam świeże, ale możecie użyć suszonych)
  • kilka kropel oliwy z oliwek
  • sól i świeżo mielony pieprz


Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzewamy do 230 st. C bez termoobiegu.
2. Umyte i osuszone pomidory przekrajamy na połówki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą z oliwek, dodajemy kilka listków laurowych, posypujemy odrobiną soli i wstawiamy do piekarnika na około godzinę.
3. Po godzinie przekładamy pomidory (razem z sokiem) do garnka i blendujemy na gładki krem. Możemy przetrzeć przez sito, by był jeszcze bardziej aksamitny.
4. Doprawiamy jeszcze odrobiną soli i pieprzu. Gotowe!

Podajemy z tym, na co akurat mamy ochotę - z listkami świeżej bazylii, kleksem kwaśnej śmietany, z odrobiną świeżej mozzarelli lub po prostu z zarumienioną grzanką.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...