poniedziałek, 18 sierpnia 2014

sernik na zimno z malinami, jeżynami i likierem Baileys



Ten pyszny, zimny sernik będzie świetnym zakończeniem letniego obiadu. Możecie przygotować go dzień wcześniej i pozostawić na noc w lodówce. Jestem pewna, że zarówno wy, jak i wasi goście będą zaskoczeni niebanalnym smakiem sernika, który uzyskamy dodając odrobinę likieru Baileys.


Składniki:

na spód:
  • 200 g herbatników zbożowych typu digestive
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 70 g masła
na masę serową:
  • 500 g twarogu na serniki
  • 100 g cukru pudru
  • 250 ml śmietanki kremówki, bardzo zimnej
  • 5 łyżeczek żelatyny, rozpuszczonej w 70 ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
  • 150 ml likieru Baileys
  • 200 g malin i jeżyn

Przygotowanie:

1. Masło roztapiamy z czekoladą w kąpieli wodnej. Herbatniki kruszymy i mieszamy z roztopioną czekoladą. Okrągłą formę wykładamy folią spożywczą, wysypujemy herbatniki i dokładnie uklepujemy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
2. Mikserem mieszamy ser z cukrem, ekstraktem waniliowym i likierem na gładki krem. Łączymy masę z żelatyną, uważając przy tym, by nie powstały grudki. Śmietanę ubijamy na sztywno i porcjami dodajemy do masy serowej, mieszając delikatnie (nie używamy już miksera, wystarczy łyżką). Dodajemy owoce i delikatnie mieszamy, by nie uszkodzić ich struktury.
3. Masę serową wykładamy na przygotowany wcześniej spód, wygładzamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, by sernik stężał.

Przed podaniem, wyciągamy sernik na 10 minut, by nabrał wyższej temperatury.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...