Ten pyszny, zimny sernik będzie świetnym zakończeniem letniego obiadu. Możecie przygotować go dzień wcześniej i pozostawić na noc w lodówce. Jestem pewna, że zarówno wy, jak i wasi goście będą zaskoczeni niebanalnym smakiem sernika, który uzyskamy dodając odrobinę likieru Baileys.
Składniki:
na spód:
- 200 g herbatników zbożowych typu digestive
- 100 g gorzkiej czekolady
- 70 g masła
na masę serową:
- 500 g twarogu na serniki
- 100 g cukru pudru
- 250 ml śmietanki kremówki, bardzo zimnej
- 5 łyżeczek żelatyny, rozpuszczonej w 70 ml gorącej wody
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
- 150 ml likieru Baileys
- 200 g malin i jeżyn
Przygotowanie:
1. Masło roztapiamy z czekoladą w kąpieli wodnej. Herbatniki kruszymy i mieszamy z roztopioną czekoladą. Okrągłą formę wykładamy folią spożywczą, wysypujemy herbatniki i dokładnie uklepujemy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
2. Mikserem mieszamy ser z cukrem, ekstraktem waniliowym i likierem na gładki krem. Łączymy masę z żelatyną, uważając przy tym, by nie powstały grudki. Śmietanę ubijamy na sztywno i porcjami dodajemy do masy serowej, mieszając delikatnie (nie używamy już miksera, wystarczy łyżką). Dodajemy owoce i delikatnie mieszamy, by nie uszkodzić ich struktury.
3. Masę serową wykładamy na przygotowany wcześniej spód, wygładzamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, by sernik stężał.
Przed podaniem, wyciągamy sernik na 10 minut, by nabrał wyższej temperatury.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz