Wszystkim BABCIOM życzę samych
wspaniałości, dużo miłości i radości.
Z tej okazji proponuję pyszne
babeczki, które wprawdzie przygotowałam z innej okazji, ale myślę,
że wszystkie babcie będą naprawdę zachwycone, gdy sprezentujecie
im takie małe słodkości.
Babeczki same w sobie są pyszne, a
dzięki dodatkowi mascarpone wcale nie są suche. Jednak jeśli macie
ochotę je przyozdobić polecam polewę czekoladową albo np.
„kleksa” z mascarpone z odrobiną rumu, kawy lub skórki
cytrynowej.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 1 łyżka kakao najlepszej jakości
- 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 150 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 175 g mascarpone
- 3 jajka
- 1,5 łyżki rumu
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C bez termoobiegu.
2. Masło ucieramy mikserem z cukrem, aż powstanie nam gładka i jedwabista masa.
3. Ciągle ucierając wbijamy po jednym jajku, a następnie dodajemy mascarpone, rum, kakao, skórkę z cytryny i kawę.
4. Na koniec do masy dodajemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy.
5. Ciasto przekładamy do formy na muffiny wyłożonej papierowymi papilotkami i pieczemy około 25 minut.
Upieczone babeczki wykładamy na kratkę do całkowitego wystygnięcia.
Ostudzone babeczki możemy udekorować polewą czekoladową albo np. mascarpone z odrobiną skórki cytrynowej, rumu lub kawy. Wszystko zależy od was!
Smacznego!
PS. Ja swoje babeczki upiekłam dla przyjaciółki, która skończyła niedawno 30 lat. Stąd ta słodka "trzydziestka"!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz