środa, 21 stycznia 2015

babeczki kawowo - rumowe



Wszystkim BABCIOM życzę samych wspaniałości, dużo miłości i radości.

Z tej okazji proponuję pyszne babeczki, które wprawdzie przygotowałam z innej okazji, ale myślę, że wszystkie babcie będą naprawdę zachwycone, gdy sprezentujecie im takie małe słodkości.


Babeczki same w sobie są pyszne, a dzięki dodatkowi mascarpone wcale nie są suche. Jednak jeśli macie ochotę je przyozdobić polecam polewę czekoladową albo np. „kleksa” z mascarpone z odrobiną rumu, kawy lub skórki cytrynowej.


Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka kakao najlepszej jakości
  • 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 175 g mascarpone
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżki rumu

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C bez termoobiegu.
2. Masło ucieramy mikserem z cukrem, aż powstanie nam gładka i jedwabista masa.
3. Ciągle ucierając wbijamy po jednym jajku, a następnie dodajemy mascarpone, rum, kakao, skórkę z cytryny i kawę.
4. Na koniec do masy dodajemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy.
5. Ciasto przekładamy do formy na muffiny wyłożonej papierowymi papilotkami i pieczemy około 25 minut.

Upieczone babeczki wykładamy na kratkę do całkowitego wystygnięcia.

Ostudzone babeczki możemy udekorować polewą czekoladową albo np. mascarpone z odrobiną skórki cytrynowej, rumu lub kawy. Wszystko zależy od was!

Smacznego!

PS. Ja swoje babeczki upiekłam dla przyjaciółki, która skończyła niedawno 30 lat. Stąd ta słodka "trzydziestka"!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...