wtorek, 6 stycznia 2015

babeczki czekoladowe z waniliowym mascarpone



Zdarza mi się zapraszać przyjaciół na wieczorne spotkania. Nieczęsto, ale właśnie wtedy staram się ich ugościć czymś smacznym. Te babeczki przygotowałam, gdy goście byli już w drodze. Składniki, które wykorzystałam mam zawsze w spiżarni i w lodówce, więc nie było większego problemu. 

Prosty przepis, proste składniki. Chwila i gotowe!


Składniki (na 12 babeczek):
  • 120 g mąki pełnoziarnistej
  • 100 g cukru
  • 50 g płatków migdałowych
  • 3 jajka
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 60 g gorzkiej czekolady dobrej jakości\
  • szczypta soli
na krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • cukier puder (do smaku)

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C bez termoobiegu.
2. Wszystkie suche składniki mieszamy w dużej misce.
3. Masło roztapiamy w garnuszku. Gdy będzie zupełnie płynne dodajemy pokruszoną na mniejsze kawałki czekoladę i mieszamy do czasu, aż się całkiem roztopi. Gdy lekko przestygnie mieszamy z jajkami i ekstraktem waniliowym i całość przelewamy do suchych składników. Mieszamy dokładnie.
4. Ciasto przekładamy do formy na muffiny wyłożonej papierowymi papilotkami. Pieczemy około 20 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

5. Krem przygotowujemy, gdy babeczki będą już całkiem ostudzone. Mascarpone mieszamy z ekstraktem waniliowym i dodajemy cukier w takiej ilości, jaką uznacie za idealną. Krem nie powinien być zbyt słodki.
6. Babeczki dekorujemy kremem i podajemy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...