Kasza jaglana wróciła do łask. I dobrze, bo jest nie tylko smaczna, ale przede wszystkim cholernie zdrowa. Jest lekkostrawna, nie uczula. Polecana jest osobom stosującym dietę bezglutenową. Jest zasadotwórcza, co oznacza, że wspomaga trawienie i wyrównuje nadmiar kwasów w organizmie. Dodatkowo posiada ocieplające właściwości, nie wychładza organizmu od wewnątrz i w związku z tym jest polecana wszystkim osobom, które często marzną.
Dlatego teraz, gdy na dworze zimno i końca tego chłodu na razie nie widać, postanowiłam przygotować zupę, która rozgrzeje was na pewno.
P.S. Jeśli macie ochotę, możecie dodać do zupy jeszcze 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę.
Składniki:
- 2 - 3 udka z kurczaka (żeby zupa była mniej tłusta, a tym samym zdrowsza i mniej kaloryczna, proponuję przed gotowaniem zdjąć z nich skórę)
- szklanka kaszy jaglanej (wypłukanej)
- 2 - 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- por
- 3 - 4 suszone prawdziwki
- 1,5 litra zimnej wody
- ziele angielskie (2 - 3 ziarenka)
- 2 liście laurowe
- sól i świeżo mielony pieprz
- świeży koperek
Przygotowanie:
1. Do dużego garnka wlewamy wodę, Wkładamy umyte udka kurczaka, ziele angielskie, liście laurowe i około 1 łyżeczkę soli i gotujemy pod przykryciem, na bardzo niewielkim ogniu przez około pół godziny.
2. Po tym czasie do garnka dodajemy pokrojone w kostkę warzywa oraz grzyby. Gotujemy dalej, jeszcze pół godziny.
3. Teraz możemy dodać do zupy kaszę. Gotujemy do czasu, aż kasz będzie miękka.
4. Udka wyciągamy, obieramy mięso i dodajemy z powrotem do zupy. Doprawiamy ostatecznie solą i świeżo mielonym pieprzem.
Podajemy zupę gorącą z dużą ilością posiekanego świeżego koperku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz