Nasiona chia. Nasiona szałwii hiszpańskiej. Moje ostatnie odkrycie. Smakują świetnie w koktajlach i smoothies, w owsiankach czy w deserach. Cholernie zdrowe. Mają więcej wapnia niż mleko, więcej żelaza niż szpinak i więcej błonnika niż otręby.
Chia zazwyczaj dodaje się do koktajli, jogurtu, zdrowych deserów i porannej owsianki. Namoczone nasiona chia to bardzo dobry wypełniacz żołądka. Namoczone nasionka pęcznieją i 8-9 razy zwiększają swoją objętość powodując tym samym sytość.
Składniki (na około 2 szklanki):
- garść liści świeżego jarmużu (bez twardych łodyg)
- garść liści świeżego szpinaku
- 1/2 dojrzałego awokado
- 1/2 dojrzałej gruszki, bez gniazda nasiennego
- 1 dojrzałe kiwi
- 3 łyżeczki nasion chia
- około 1/2 szklanki wody niegazowanej (dzięki niej smoothie będzie lżejsze i mniej gęste)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki blendujemy na gładko i pozostawiamy na około 10 minut, by nasiona lekko napęczniały. Dzięki temu zwiększą swoją objętość i sprawią, że będziemy czuć się bardziej syci.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz