piątek, 9 stycznia 2015

zielone smoothie z jarmużem i nasionami chia



Nasiona chia. Nasiona szałwii hiszpańskiej. Moje ostatnie odkrycie. Smakują świetnie w koktajlach i smoothies, w owsiankach czy w deserach. Cholernie zdrowe. Mają więcej wapnia niż mleko, więcej żelaza niż szpinak i więcej błonnika niż otręby. 

Chia zazwyczaj dodaje się do koktajli, jogurtu, zdrowych deserów i porannej owsianki. Namoczone nasiona chia to bardzo dobry wypełniacz żołądka. Namoczone nasionka pęcznieją i 8-9 razy zwiększają swoją objętość powodując tym samym sytość.


Składniki (na około 2 szklanki):

  • garść liści świeżego jarmużu (bez twardych łodyg)
  • garść liści świeżego szpinaku
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 1/2 dojrzałej gruszki, bez gniazda nasiennego
  • 1 dojrzałe kiwi
  • 3 łyżeczki nasion chia
  • około 1/2 szklanki wody niegazowanej (dzięki niej smoothie będzie lżejsze i mniej gęste)


Przygotowanie:

Wszystkie składniki blendujemy na gładko i pozostawiamy na około 10 minut, by nasiona lekko napęczniały. Dzięki temu zwiększą swoją objętość i sprawią, że będziemy czuć się bardziej syci.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...