Kiedy po dłuższym, poświątecznym urlopie wrócicie do pracy, pewnie - tak jak ja - nie będziecie wiedzieć, w co włożyć ręce. Roboty kupa, a doby wydłużyć się nie da. Dlatego w tym gorącym czasie, należy znaleźć takie przepisy, których przygotowanie nie zabierze nam wiele czasu.
Przygotowanie dzisiejszego obiadu zajmie wam właściwie tyle czasu, ile potrzeba, by ugotować makaron.
Składniki (na 2 - 3 porcje):
- makaron pełnoziarnisty (w moim przypadku farfalle), po około 60 gram suchego makaronu na osobę
- pierś z kurczaka, umyta i osuszona
- około 1/3 kalafiora romanesco, podzielonego na różyczki
- 2 szalotki, pokrojone w cienkie piórka
- 1 nieduży ząbek czosnku, pokrojony w cienkie plasterki
- 100 ml białego wytrawnego wina
- świeżo starty parmezan
- łyżka oliwy z oliwek
- sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody.
2. W międzyczasie gotujemy także kalafior. Ja swój przygotowałam na parze, ale równie dobrze możecie ugotować go w wodzie z odrobiną soli. Ważne, by go nie przegotować, musi pozostać al dente!
3. Podczas gdy makaron i kalafior się gotują, w dużej patelni lub w woku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i podsmażamy z dwóch stron na złotobrązowy kolor. Dodajemy szalotki i czosnek i smażymy jeszcze chwilę. Na koniec wlewamy wino i czekamy aż zmniejszy swoją objętość o połowę.
4. Do kurczaka dodajemy kalafior, mieszamy i doprawiamy całość solą i dużą szczyptą świeżo mielonego pieprzu.
5. Kurczaka podajemy z makaronem i odrobiną świeżo startego parmezanu.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz