Domowe batony musli w nowej, moim zdaniem mniej słodkiej i zdrowszej niż ostatnio, odsłonie. Super na drugie śniadanie lub podwieczorek. Jeśli wykorzystacie płatki inne niż owsiane oraz mąkę np. gryczaną, będą bezglutenowe, więc świetne dla osób, które ze względów zdrowotnych muszą unikać glutenu jak ognia.
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka płatków jaglanych
- 2 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej
- 2/3 szklanki wiórków kokosowych
- 1/4 szklanki pestek dyni
- 1/4 szklanki nasion słonecznika
- 1/4 szklanki posiekanych orzechów (wybierzcie swoje ulubione lub te, które akurat macie pod ręką)
- 1/4 szklanki płatków migdałowych
- 3 łyżki nasion chia
- 3 łyżki nasion jagody goji
- 1/4 szklanki gorącej wody
- 3 łyżki miodu
- 2 płaskie łyżki oleju rzepakowego
- 2 białka jajek, ubite na sztywno ze szczyptą soli
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C bez termoobiegu.
2. Miód i olej rozpuszczamy w gorącej wodzie.
3. Wszystkie suche składniki mieszamy razem z wodą z miodem.
4. Dodajemy do masy ubite białka, mieszamy i wykładamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, uklepując na grubość około 1 centymetra.
5. Batony pieczemy 25 - 30 minut, a następnie pozostawiamy do przestygnięcia.
6. Lekko przestudzone batony kroimy na prostokąty i pozostawiamy do lekkiego wyschnięcia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz