Tuż przed weekendem kolejna odsłona sałaty "z mięsną wkładką". Tym razem ze znienawidzoną przez większość wątróbką, a bardzo zdrową (w umiarkowanych ilościach) i smaczną, jeśli przygotuje się ją odpowiednio.
Przede mną kolejny weekend remontowy, więc raczej nie pogotuję, dlatego dzisiaj aż dwa przepisy. Zdrowo i smacznie!
Składniki (porcja dla 2 - 3 osób):
- około 500 g wątróbki
- mix liści sałat
- garść kaparów odsączonych z zalewy
- około 1/3 cebuli czerwonej, pokrojonej w bardzo cienkie plasterki
- 2 gruszki
- ogórek zielony, pokrojony w plasterki
- 2 żółtka
- 1 niepełna łyżeczka cukru pudru
- ostra musztarda
- odrobina soku z cytryny
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 150 ml żubrówki + odrobina do podlania wątróbki (około 50 ml)
- sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
1. Żubrówkę doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy gruszki, obrane ze skórki i pokrojone w cienkie plastry i gotujemy około 5 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia.
2. Oczyszczoną i osuszoną wątróbkę smażymy na rozgrzanym oleju z każdej ze stron przez kilka minut. Następnie zwiększamy ogień pod patelnią i wlewamy żubrówkę. Zmniejszamy ogień i czekamy aż alkohol odparuje. Po chwili wątróbka powinna być gotowa, ale najlepiej wyjąć kawałek z patelni i sprawdzić, czy nie widać już krwi. Wszystko zależy od grubości kawałków mięsa, więc jeśli uważacie, że wątróbka potrzebuje jeszcze chwili, podsmażajcie dalej. Gotową wątróbkę wykładamy na deskę i dajemy jej 2 - 3 minuty, by odpoczęła. Doprawiamy ją solą i pieprzem.
3. Teraz możemy przygotować dressing. 2 żółtka mieszamy z niepełną łyżeczką cukru pudru, aż powstanie kogel - mogel. Dodajemy odrobinę soku z cytryny i kilka łyżeczek ostrej musztardy (ilość zależy od was). Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
4. Na talerzach układamy liście sałaty, bardzo cienkie plasterki czerwonej cebuli, kawałki zielonego ogórka, gruszki odsączone z żubrówki, kawałki wątróbki i kapary. Wszystko doprawiamy dressingiem musztardowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz