czwartek, 9 kwietnia 2015

twarogowe pancakes



Jestem na wakacjach, ale mam zaległego posta. Może będziecie mieli ochotę :)


Kiedy już będziecie mieć dość świątecznych rarytasów w postaci białej kiełbasy, jajek i ćwikły, przygotujcie te banalnie proste pancakes. Przepis pochodzi z jednego z odcinków programu Nigella ucztuje.

Uwaga, moim zdaniem placuszki lepiej smakują po chwilowym przestudzeniu, dzięki temu są bardziej zwarte.


Składniki:

  • 250 g twarogu, przeciśniętego przez praskę
  • 3 jaja (żółtka i białka oddzielnie)
  • 1/3 szklanki mąki (jeśli chcecie przygotować pankejki bez glutenu, wykorzystajcie odpowiednią mąkę, np. gryczaną lub kukurydzianą)
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

+ do podania: ulubione dodatki (uwaga, te placuszki są raczej słodkie, więc wykorzystajcie dodatki bez cukru, w moim przypadku - jogurt naturalny i pestki granatu)


Przygotowanie:

1. W misce mieszamy twaróg z żółtkami, cukrem, mąką i cukrem waniliowym.

2. W drugiej misce ubijamy białka - nie muszą być całkiem sztywne - i powoli, stopniowo dodajemy je do masy serowej, delikatnie mieszając.

3. Placuszki smażymy z dwóch stron na złotobrązowy kolor, na rozgrzanej, teflonowej patelni i bez tłuszczu. Uwaga, smażymy na małym ogniu, by miały czas "dojść" w środku.


Smacznego!


PS. Niedługo pokażę wam, co jedliśmy w Austrii :) 
Pozdrawiam z lodowca! Szyszkin



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...