środa, 1 kwietnia 2015

mazurek kajmakowy z prażonymi orzechami



To już ostatni w tym roku post o wielkanocnych mazurkach. Mam dość :)


Składniki:

na ciasto:
  • 250 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 160 g masłakaj
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki lodowatej wody

+ dodatkowo: kilka łyżek gotowej masy kajmakowej, garść płatków migdałów, kilka orzechów włoskich i kilka orzechów nerkowca


Przygotowanie:

1. Masło rozcieramy mikserem z cukrem pudrem z żółtkami, a po chwili przesiewamy mąkę. Dodajemy 2 łyżki lodowatej wody i zagniatamy z ciasta kulę. Zawijamy ją w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C bez termoobiegu.
3. Ciasto rozwałkowujemy na prostokątny placek o grubości około 1 cm i wykładamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.
4. Pieczemy 15 - 20 minut, aż ładnie się zarumieni.
5. Gotowe ciasto pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

6. Ostudzone ciasto smarujemy kremem krówkowym i wysypujemy migdałami i orzechami, które wcześniej podprażyliśmy na suchej patelni (uwaga, by ich nie przypalić! mają się tylko lekko zarumienić!).

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...