czwartek, 30 kwietnia 2015

bardzo zielone smoothie na dobry początek dnia



Czy słyszeliście już o SUPERFOOD, czyli o super żywności, o której coraz głośniej? Chodzi o produkty w 100 % naturalne, nieprzetworzone, które są wielokrotnie bardziej bogate w wartości odżywcze niż inne produkty spożywcze. I nie chodzi tu tylko o produkty obcego pochodzenia, takie jak spirulina czy nasiona chia, do superfood należą także: siemię lniane, czosnek, natka pietruszki, aronia, kasza jaglana czy pokrzywa, ale także - co może niektórych zaskoczy - kapusta kiszona!

Dzisiaj skupimy się na spirulinie, która jeszcze do niedawna była dla mnie czymś zupełnie obcym. Spirulina to szmaragdowozielona alga, która dzięki wysokiej zawartości bardzo rzadkiego kwasu gamma linolenowego (GLA) obniża ciśninie krwi, zmniejsza ryzyko zakrzepów, działa przeciwzapalnie, zmaga procesy immunologiczne, a także poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci.

Spirulina nazywana jest zielonym mięsem ze względu na niespotykanie dużą ilość wysokowartościowego białka, nawet trzykrotnie wyższą od zawartości białka w mięsie. 


Składniki (na dwie szklanki):
  • 1 dojrzały banan
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • duża garść liści świeżego szpinaku
  • duża garść liści świeżego jarmużu (obranego z twardych łodyg)
  • 2 liście kapusty (ja wykorzystałam już młodą)
  • około 200 ml zimnej wody
  • 2 płaskie łyżeczki spiruliny
  • 4 łyżeczki nasion chia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki (bez nasion chia) blendujemy. Dodajemy nasiona, mieszamy i pozostawiamy koktajl na około 8 - 10 minut, by chia napęczniało.

Pijemy ze smakiem!

NA ZDROWIE!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...