piątek, 24 kwietnia 2015

sałata z polędwicą wołową i śliwkami




Steków z polędwicy zachwalać nie muszę. Postanowiłam połączyć je z kwaśnymi śliwkami, słodko - ostrym dressingiem na bazie kogla - mogla i gorzkawą sałatą radicchio. Wyszło smacznie i lekko! 


Składniki:
  • stek z polędwicy wołowej (jeden o grubości około 1,5 cm wystarczy dla 2 - 3 osób)
  • mix liści sałat (ja wykorzystałam sałatę rzymską, rukolę i gorzkawą radicchio)
  • marynowane w occie śliwki
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • odrobina soku z cytryny
  • chrzan
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:


Grillowanie steku:

Zaczynamy przygotowania od usmażenia steku, ponieważ będzie musiał odpocząć. Patelnię grillową porządnie rozgrzewamy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C bez termoobiegu.

Uwaga! Poniżej znajdziecie kilka rad, jak usmażyć steki idealne!

  • Pamiętajcie, by wyciągnąć mięso z lodówki na minimum 30 minut przed grillowaniem. Dzięki temu mięso wysmaży się równomiernie!
  • Nie smażymy steków na maśle! Masło pali się w zbyt niskiej temperaturze, zmarnujemy i steki i nasze zdrowie!
  • Po położeniu steków na patelni, nie ruszamy ich przez parę minut! Dajmy im czas, by mięso ładnie się zamknęło, zarumieniło i było naprawdę soczyste.
  • Do odwracania mięsa używamy szczypców, nigdy widelca! 
  • Nie nakłuwamy mięsa podczas smażenia!
  • Nie kroimy mięsa zaraz po usmażeniu czy pieczeniu! Dajmy im chwilę, nawet 5 - 10 minut!


Stek smażymy z dwóch stron na bardzo rozgrzanej patelni przez około 3 - 4 minuty z każdej strony. Następnie przekładamy mięso na gorącą blaszkę (rozgrzaną wcześniej w piekarniku) i pieczemy około 2 - 3 minut, lub dłużej - jeśli wolicie mięso bardziej wysmażone.

Upieczony stek odkładamy na drewnianą deskę do odpoczęcia, a następnie doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.


Przygotowanie dressingu:

Żółtka mieszamy z cukrem, aż powstanie gęsty i bardzo jasny kogel - mogel. Dodajemy chrzan (w ilości według uznania), odrobinę soku z cytryny, szczyptę soli i porządną szczyptę świeżo mielonego czarnego pieprzu.


Przygotowanie sałaty:

Na talerzach układamy liście sałat, skrapiamy je dressingiem chrzanowym. Na nich układamy połówki marynowanych śliwek (oczywiście bez pestek) i plastry upieczonej polędwicy. Gotowe :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...