poniedziałek, 30 listopada 2015

pierś z gęsi marynowanej w czerwonym winie i rozmarynie



Gęsina na św. Marcina. Tak powinno być, jednak kiedy wszyscy zjadali się nią w okolicach 11-go listopada, ja jadłam pizzę we Włoszech. Wobec tego gęsina pojawia się na blogu z lekkim opóźnieniem.

Pierś z gęsi miałam kiedyś upiec w towarzystwie pewnego jegomościa, który obiecał mi kolację. O jegomościu i kolacji dawno zapomniałam, ale o gęsinie nie. Bo to mięso szlachetne i pyszne, warte zainteresowania :)


Składniki:
  • pierś z gęsi, umyta i dokładnie osuszona
  • czerwone wytrawne wino, około 150 ml
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • 1 łyżka miodu
  • sól i świeżo mielony pieprz
dodatki:
  • jabłka (warto wybrać twarde i raczej kwaskowate)
  • około 1 łyżeczki suszonego majeranku
  • szczypta cynamonu 
  • szczypta soli

Przygotowanie:

1. Umytą i osuszoną pierś z gęsi wkładamy do niedużej miski, zalewamy czerwonym winem, wymieszanym z łyżką miodu, dodajemy gałązki rozmarynu. Wszystko przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na minimum dwie godziny, a najlepiej na całą noc.

2. Kiedy gęsina zdąży się zamarynować, wyciągamy ją z lodówki, wycieramy dokładnie ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na około 15 minut, by nabrała temperatury pokojowej.
3. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 st. C bez termoobiegu.
4. Patelnię, którą możemy później wstawić do piekarnika rozgrzewamy. Skórę piersi gęsiej nacinamy ostrym nożem "w kratkę" (tak jak piersi kacze), uważając przy tym, by nie naciąć mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem.
5. Mięso układamy na gorącej patelni, skórą do dołu. Smażymy tak długo aż wytopi się z niej tłuszcz, a skóra się ładnie zarumieni. Jeśli będzie bardzo ciemna, nie przejmujcie się - mięso marynowało się w czerwonym winie, więc trochę nabrało koloru. Po kilku minutach przewracamy mięso na drugą stronę (uwaga, nie nakłuwamy!) i smażymy jeszcze około 2 minut. Następnie znowu obracamy skórą do góry.
6. W tym momencie patelnię wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 20 minut. Jeśli chcecie, by mięso było bardziej krwiste, skróćcie czas pieczenia do około 10 minut.
7. W tym czasie jabłka (ze skórką) dzielimy na "ósemki", usuwamy gniazda nasienne. Obtaczamy je dokładnie majerankiem, cynamonem i szczyptą soli. 
8. Tak przygotowane jabłka dodajemy na patelnię, układamy je obok gęsiego mięsa. Pieczemy jeszcze 20 minut.
9. Upieczone mięso ściągamy z patelni i pozostawiamy na desce na około 10 minut, by "odpoczęło".
10. Upieczone mięso kroimy w grube plastry i podajemy z jabłkami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...