Ostatnio otrzymałam list od pani, której obie córeczki chorują na celiakię, która poprosiła o proste przepisy na dania bez glutenu. Na blogu już kilka takich znajdziemy tutaj, a dzisiaj postawiłam na pulpety, których niektórzy nie wyobrażają sobie bez dodatku bułki tartej lub czerstwej bułki namoczonej w mleku. Zaczynamy od pulpetów rybnych, do których spokojnie możemy dodać zmielonych płatków owsianych bezglutenowych. Pulpety są pyszne, lekkie i zdrowe. Do dzieła!
Składniki:
sos:
- 8 dużych dojrzałych pomidorów, obranych ze skórki, wypestkowanych i pokrojonych w kostkę (możecie użyć pomidorów w puszce - potrzebujemy 2)
- 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 50 ml białego wytrawnego wina (można pominąć, ale po co?)
- garść listków świeżej bazylii
- sól, świeżo mielony czarny pieprz i ewentualnie szczypta cukru
- oliwa z oliwek
kulki rybne:
- 350 - 400 g filetów rybnych bez skóry (u mnie dorsz, ale możecie użyć innych ryb morskich)
- 1/2 dużej cebuli, posiekanej w bardzo drobną kostkę
- 2 łyżki zmiksowanych bezglutenowych płatków owsianych (zmiksowanych jak bułka tarta)
- 1 jajko
- sól i świeżo mielony pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
1. Zaczynamy od przygotowania kulek rybnych. Cebulę podsmażamy na małym ogniu, do miękkości na odrobinie oleju. Odstawiamy do przestygnięcia.
2. Filety
rybne siekamy w malakserze na niezbyt gładką masę. Dodajemy przestudzoną
cebulę, jajko i mieszamy. Na koniec wsypujemy zmiksowane płatki owsiane, doprawiamy
wszystko solą i pieprzem, ponownie mieszamy i odstawiamy na kilka minut,
by masa zgęstniała.
3. Z masy rybnej formujemy nieduże kulki i obsmażamy je na rozgrzanym oleju rzepakowym z każdej strony na złoto - brązowy kolor.
4. Gotowe kulki rybne wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
5. Teraz czas na sos pomidorowy.
W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę (2 - 3 łyżki). Podsmażamy
posiekaną cebulę i czosnek, na niewielkim ogniu, na złoty kolor. Po
chwili wlewamy na patelnię wino i czekamy aż odparuje.
6. Teraz
wrzucamy na patelnię posiekane pomidory, przykrywamy i dusimy na małym
ogniu, aż sos zgęstnieje, a pomidory się rozpadną.
7. W międzyczasie możemy ugotować ryż lub ziemniaki, zależy od tego, z czym macie ochotę podać pulpety.
8. Gdy sos
jest już gęsty, doprawiamy do solą, pieprzem i ewentualnie szczyptą
cukru. Możemy już wrzucić kulki rybne, by nabrały temperatury i garść
listków bazylii.
Gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz